Dünya

Rusya'nın Baltık Denizi sınırlarını tekrar çizmek istemesi komşularında rahatsızlık yarattı

23 Mayıs 2024 09:11

T24 Dış Haberler

Rusya Savunma Bakanlığı'nın Rusya'nın Baltık Denizi'ndeki sınırlarını tekrar çizme önerisi, Finlandiya'dan Litvanya'ya Moskova'nın bölgedeki birçok komşusunun tepkisini çekti. Rusya, bölgede kafa karışıklığı ve istikrarsızlık yaratmaya çalışmakla suçlandı. 

Kremlin çarşamba günü yaptığı açıklamada hükümet yasa tasarısının arkasında siyasi niyetler olmadığını söylese de, Moscow Times'a konuşan uzmanlar teklif edilen değişikliklerin tümü NATO ve Avrupa Birliği üyesi olan Rusya'nın Baltık Denizi komşularına baskı uygulamak için kullanılabileceğini söyledi. 

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün Rusya programını yöneten Arkady Moshes, "Bu durum Rusya'nın sorun olmayan konularda bile gidip problem ve çatışma çıkarabileceğini gösteriyor" dedi. Moshes, bunu "hibrit baskının bir parçası" diye niteledi. 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın salı günü internet sitesine konulan tasarıda Rusya'nın Kaliningrad açıkları ve Finlandiya Körfezi'nin doğusundaki deniz sınırlarının "modern jeopolitik duruma uyum sağlamak için" değiştirilmesi öneriliyordu. Taslak daha sonra siteden kaldırıldı. 

Tasarıda deniz sınırlarının nasıl değiştirileceği detaylandırılmazken, Baltık ülkeleri tepki gösterdi. 

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, "Bu NATO ve AB'ye karşı açık bir gerilimi artırma adımıdır, uygun şekilde sert karşılık verilmelidir" dedi. 

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı da tepki göstererek Rusya'nın "dikkat dağıtmaya çalıştığını" ifade etti. İsveçli yetkililer ise Moskova'nın "Baltık Denizi'ni tamamen kontrol altına almaya çalışıyor olabileceğini" belirtti.