Dünya

Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü, Azerbaycan'la çıkan çatışmaların ardından Ermenistan'a 'gözlem misyonu' gönderdi

Ermenistan, Azerbaycan askerlerinin sınırı geçişini gösterdiğini iddia eden bir video yayınladı

14 Eylül 2022 08:44

T24 Dış Haberler

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden oluşan Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO), Azerbaycan'la sınır bölgesinde çıkan çatışmalardan sonra Ermenistan'a 'gözlem misyonu' gönderdi. 

Ermenistan, salı sabahı çıkan çatışmanın ardından ortak işbirliği anlaşması kapsamında Moskova'dan ve onun liderliğini yaptığı CSTO'dan yardım istedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin taleple ilgili yorum yapmazken, "gerilimi düşürmek için her adımı attıklarını" ifade etti. CSTO'nun dönem başkanlığını Erivan yapıyor.

CSTO'dan yapılan açıklamada yapılan olağanüstü toplantıda üyelerin Ermenistan'a bir gözlem misyonu gönderme kararı aldıkları belirtildi. 

Yapılan açıklamaya göre misyonun görevi "mevcut durumu değerlendirmek" ve "tansiyonu düşürmek için taslak teklifler hazırlamak" olacak. 

CSTO'nun bu sonbahar yapılacak konsey oturumundan önce de konuyla ilgili bir rapor hazırlanması planlanıyor. 

Salı günü meydana gelen çatışmalarda Ermenistan 49, Azerbaycan da 50 askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

Ermenistan ve Azerbaycan arasında 2020 yılında yaşanan Dağlık Karabağ savaşı altı hafta sürmüş, 6 bin 500’den fazla insan hayatını kaybetmişti. Savaş, Rusya arabuluculuğundaki ateşkesle sonlanmıştı.

Ateşkes anlaşması sonucunda Ermenistan, kontrol ettiği bazı bölgelerden vazgeçerken Moskova, hassas ateşkesin kontrolü için 2 bin Rus barış gücü yerleştirdi.