Dünya

Rusya: 'Kısmi seferberlik' kararından bu yana 200 binden fazla kişi orduya çağrıldı

04 Ekim 2022 15:43

T24 Dış Haberler

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iki hafta önce 'kısmi seferberlik' ilan etmesinden bu yana orduya 200 binden fazla kişinin çağrıldığını bildirdi. 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın Telegram hesabından yapılan açıklamaya göre Şoygu salı günü üst düzey askeri yetkililerle yaptığı toplantıda askere çağrılanların 6 farklı eğitim merkezi ve 80 farklı poligonda eğitim aldığını belirtti. 

Şoygu ayrıca askere katılmak için gönüllü olanların "ciddi bir gerekçe olmadığı sürece geri çevrilmemesi gerektiğini" ifade etti.

Ukrayna'nın karşı saldırısı ülkenin kuzeydoğusunda Rus güçleri geri ittikten sonra Putin, işgale destek için ülkede 'kısmi seferberlik' ilan etmişti. Şoygu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline destek vermesi için 300 bin kadar askeri tecrübesi olan kişinin göreve çağrılacağını ifade etmişti. 

Putin'in imzaladığı kararnamede belli bir sayı bulunmuyordu. Rus medyasında geçmişte askerlik tecrübesi olmayan veya askerlik çağını geçmiş erkeklerin göreve çağrıldığına dair haberler yer aldı. Putin de "seferberlik sürecinde düzeltilmesi gereken hatalar yapıldığını" belirtmişti. 

Kısmi seferberlik ilanının ardından on binlerce askerlik çağındaki erkek Rusya'yı terk etmişti.