Dünya

Rusya, ilk kez açıkça dile getirdi: ABD ile tutuklu takasında 'ölüm tüccarı' Bout istenebilir

Biden, Rusya'da tutuklanan basketbolcu Griner'ın iadesini istiyordu

18 Kasım 2022 14:25

T24 Dış Haberler

Rusya, ilk defa ABD ile yapılacak bir tutuklu değişiminde Moskova'nın "ölüm tüccarı" olarak da tanınan silah kaçakçısı Viktor Bout'u talep edebileceğini dile getirdi.

Rusya'nın Bout'un potansiyel bir tutuklu takasının parçası olmasını isteyebileceği ile ilgili iddiaları uzun süredir basında yer alıyordu ancak ne ABD'li ne de Rus yetkililer bu ihtimali daha önce açıklamalarına dahil etmemişti. 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov cuma günü yaptığı açıklamada ABD ve Rusya arasında bir "tutuklu takası ihtimalinin yükseldiğini umduğunu" söyledi.

İki ülke arasındaki bir tutuklu takası için henüz "ortak payda"nın belirlenmediğini söyleyen Ryabkov, "Viktor Bout'un takas için konuşulanlar arasında olduğunun aksini iddia etmek mümkün değil ve pozitif bir sonuç umuyoruz" diye konuştu. 

Ryabkov, "Bout'un ABD'de zulme uğradığını" iddia etti.

55 yaşındaki Bout, başta Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) olmak üzere farklı örgütlere yasadışı şekilde silah sattığı ve ABD halkına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle 2011'de 26 yıl hapis cezası almıştı. Bout 2008'de Tayland polisiyle ABD istihbaratının ortak düzenlediği bir operasyonla yakalanmış ve 2010'da ABD'ye iade edilmişti.

Dünyanın en kötü ünlü silah kaçakçılarından olan Bout'un hayatı, Nicolas Cage'in başrolünü oynadığı 2005 tarihli "Savaş Tanrısı" filmine esin kaynağı olmuştu. 

ABD'nin ise bir tutuklu takasında Rusya'da tutuklanan ve 9 yıl hapis cezasına çarptırılan basketbol yıldızı Brittney Griner'ı isteyebileceği belirtiliyor. 

Şubat ayında Moskova'da havalimanında tutuklanan Griner, e-sigara kartuşlarında esrar yağı taşıdığı gerekçesiyle ağustos ayında 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Griner'ın özgür kalması konusunda "daha ciddi" müzakere yapacağını umduğunu söyledi. Biden, "Benim niyetim onu eve getirmek. Şu ana kadar birkaç müzakere yaptık" demişti. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'un Rus mevkidaşı Sergey Narişkin ile Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmede Rusya'da tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının durumunu gündeme getirdiği belirtilmişti.