Ekonomi

Rusya: Gazprom, doğal gaz merkezinin kurulması için Türk yetkililerle görüşüyor

Açıklamayı yapan Novak, kararın gelecek yıl alınmasını beklediğini söyledi

23 Aralık 2022 10:58

Rusya, Gazprom yetkililerinin doğal gaz merkezinin kurulması için Türk yetkililerle görüştüğünü bildirdi. 

Rus hükümetinden Türkiye'de kurulması planlanan doğal gaz merkezine ilişkin açıklama geldi. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Gazprom yetkililerinin merkezin kurulması için Türk yetkililerle görüştüğünü söyledi. Novak, ayrıca merkezin fiyat mekanizması için gerekli araçları sağlayabileceğini belirtti.

Doğal gaz merkezinin kurulmasına yönelik kararın, 2023'te alınmasının beklendiğini vurgulayan Novak, şunları söyledi:

"Sadece Rus tedarikçilerin değil, diğer ihracatçıların da dahil olacağı yeni bir platform oluşturmaktan bahsediyoruz. Şu anda bu konuda Türk meslektaşlarımız ve projeye katılabilecek diğer potansiyel ülkelerle aktif bir şekilde çalışıyoruz. Avrupa'ya şu anda gaz, güneyden Cezayir, Katar ve Azerbaycan tarafından tedarik edildiğinden prensip olarak sadece Rus tedarikçileri değil, aynı zamanda diğer ihracatçıları da içerecek bir tür merkez oluşturmaktan bahsediyoruz. Sanıyorum 2023'te karar alınacak."

Novak, Türkiye'deki merkezde fiyatların pazar koşullarına göre belirleneceğini belirterek, "Hollanda, İngiltere veya diğer ticaret platformlarında fiyatın nasıl oluştuğu net değil. Botların çalıştığı platformlara alternatif, piyasaya göre fiyat oluşturacak bir merkez oluşturmaktan bahsediyoruz" diye konuştu.

Novak, Rus devlet kanalı Rossiya-24'e verdiği mülakatta, küresel enerji sektöründeki gelişmelere dair de  değerlendirmelerde bulundu. Rus petrolüne uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın petrol üretimini önümüzdeki yıl yüzde 5 ila yüzde 7 arasında azaltabileceğini belirten Novak,  Rus petrolünün ucuz olduğu için hâlâ talep gördüğünü söyledi.