Dünya

Rusya devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci gününde neler yaşandı?

İktidardaki Birleşik Rusya Partisi, elektronik oylama sistemine karşı büyük bir saldırı yaşadıklarını açıkladı

16 Mart 2024 14:29

Rusya'da üç gün sürecek devlet başkanlığı seçimlerinde bugün ikinci gün. Başkan Vladimir Putin'in kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimlerin ilk gününde, seçmenler oy verme merkezine molotof kokteylli saldırı düzenledi, sandıklara boya döktü.

Ukrayna ise Rusya kontrolündeki bölgelerde oy verme merkezlerini bombaladı. Bugün ise elektronik oylama sistemine siber saldırı gerçekleşti. Kiev güçlerinin saldırıları da devam etti. Ayrıca bir Rus vatandaşı, Ukrayna adına demiryoluna terör saldırısı düzenleme şüphesiyle gözaltına alındı.

TIKLAYIN | Rusya "sonucu belli seçim" için sandık başında: Putin, Devlet Başkanı olarak 5. dönemine rekor oyla girmeyi hedefliyor

Rusya devlet haber ajansı TASS'ın bildirdiğine göre Rusya Federal Güvenlik Servisi, 61 yaşındaki bir adamı terör saldırısı şüphesiyle gözaltına aldı. Rus vatandaşı olduğu belirtilen şahsın, Ukrayna adına Rusya'nın Ural dağları Sverdlovsk bölgesindeki bir demiryolu kavşağına "terörist saldırı" planladığı gerekçesiyle gözaltına alındığı duyuruldu.

İktidardaki Birleşik Rusya Partisi ise elektronik oylama sistemine karşı büyük bir saldırı yaşadıklarını açıkladı. Açıklamada, saldırının püskürtüldüğü belirtildi.

İlk gün eylemlerle geçti

Rus yerel haber sitesi Fontanka'nın aktardığına göre seçimlerin ilk günü, dün, St. Petersburg'daki bir oy verme merkezine dün molotof kokteylli saldırı düzenlendi.

Bununla birlikte, Rus seçim ve kolluk kuvvetleri yetkilileri, seçmenlerin oy sandıklarına yeşil antiseptik boya döktüğü bir dizi olay yaşandığını bildirdi.

TIKLAYIN | Rusya'da seçim sandığına boya döken seçmen hakkında yasal işlem

Rusya Merkez Seçim Komisyonu, Rusya'nın güneyindeki Rostov bölgesi ve Karaçayevo-Çerkes Cumhuriyeti'nde meydana gelen boya dökme olaylarının ardından güvenlik önlemlerinin arttırılması çağrısında bulundu.

Rostov bölgesindeki müfettişler ayrıca 62 yaşındaki bir adam hakkında oy kullanma hakkının engellenmesi suçlamasıyla beş yıla kadar hapis cezası öngören bir ceza davası açıldığını duyurdu.

Oy merkezlerinde kundaklama eylemi

Rusya'nın çeşitli bölgelerinde en az üç kişi dün, oy merkezlerine kundaklama eylemi gerçekleştirdi.

Bağımsız haber kuruluşu Sota'ya göre Moskova'da yaşlı bir kadın oy kullanma kabinini ateşe verdiği için gözaltına alındı.

Seçim yetkilileri devlet haber ajansı RIA Novosti'ye yaptıkları açıklamada saldırıda hiçbir oy pusulasının zarar görmediğini ve sandık görevlilerinin olaydan sonra da çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Ukrayna, Herson'da oy merkezini bombaladı

Rusya devlet ajansı TASS, Ukrayna'nın, Rusya Kontrolündeki Herson bölgesinde oy verme merkezini bombaladığını duyurdu.

Kremlin destekli yetkililer, can kaybı yaşanmadığını söyledi.

Seçim komisyonu, "Skadovsk'ta bir oy verme merkezinin önündeki çöp kutusuna el yapımı bir patlayıcı yerleştirildi. Patladı. Herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yok" açıklamasını yaptı.

Rus güçleri de Kiev'in, Kakhovka kentinde oy verme merkezlerini bombaladığını bildirdi.