Dünya

Rusya'dan 'Taksim Cumhuriyet Anıt'lı Zafer Bayramı kutlaması: "Sovyet Rusya’nın Türk halkının yanında yer aldığı Kurtuluş Savaşı..."

30 Ağustos 2023 14:42

T24 Dış Haberler

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'nin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı, Taksim'de bulunan Cumhuriyet Anıtı'nın fotoğrafıyla kutladı. 

Rusya Ankara Büyükelçiliği'nin resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan paylaşımda, "Sovyet Rusya’nın Türk halkının yanında yer aldığı Kurtuluş Savaşı’nda kazanılan zaferin 101. yıldönümünü kutlarız!" ifadelerine yer verildi.

İstanbul Taksim Meydanı'nda bulunan ve İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılan Cumhuriyet anıtının İstiklal Caddesi'ne bakan tarafında Sovyet generaller Mihail Frunze ve Kliment Voroşilov da bulunuyor. Bu generallere, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin Kurtuluş Savaşı boyunca Türkiye'ye yaptığı desteğe duyulan minneti simgelemek için yer verildi. 

Frunze, 12 Aralık 1921'de Milli Mücadele'nin devam ettiği sırada, Sovyetler Birliği ve 1917'de meydana gelen Bolşevik Devrimi'nin lideri Vladimir Lenin'in talimatıyla olağanüstü temsilci olarak Ankara'ya geldi ve Millet Meclisi'nde konuşma yaptı. Frunze ziyaretinde ayrıca Atatürk'le de iyi ilişkiler kurdu ve Sakarya Cephesi'ni gezdi. Frunze anıtta Atatürk'ün solunda yer alıyor. 

General Voroşilov ise yine Lenin tarafından, askeri bilgisiyle Milli Mücadele'ye destek olması için Ankara'ya gönderilmişti. Voroşilov'un savaşın taktik ve stratejisine katkıda bulunması istenmişti. O da heykelde Frunze'nin solunda kasketli olarak tasvir edildi.

Rusya Büyükelçiliği paylaşımında Atatürk'ün Sovyet Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Semyon İvanoviç Aralov'la çekilmiş fotoğraflarına da yer verdi. Aralov, Milli Mücadele sırasında büyükelçi olarak yaşadıklarını "Bir Sovyet Diplomatının Türkiye Anıları" adıyla kitaplaştırmıştı. 

Kurtuluş Savaşı devam ederken Ankara Hükümeti’ni resmen ilk tanıyan ve ilk uluslararası antlaşmayı imzalayanlar da Sovyet Rusya olmuştu.