Dünya

Rusya'da 'uluslararası LGBT hareketi' radikal organizasyon ilan edildi; ülkedeki tüm faaliyetleri yasaklandı

Kurumlaşmış bir LGBT hareketi olmaması, tanımın bilinçli olarak muğlak bırakıldığı yorumlarına sebep oldu

01 Aralık 2023 09:10

T24 Dış Haberler

Rusya, uluslararası LGBT (lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüel)  hareketini "radikal organizasyon" ilan etti ve bu doğrultuda ülkedeki tüm faaliyetlerini yasakladı. Bunun Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminden bu yana Rusya'da LGBT haklarına vurulan en büyük darbe olduğu belirtiliyor. 

Rusya'nın tanımı çok da açık olmayan ve kurumsal bir yapısı bulunmayan bir hareketi yasaklaması, Moskova'nın LGBT haklarını herhangi bir şekilde savunan herkesi hedef alabileceği yorumlarına sebep oldu. 

Perşembe günü Rusya Yüksek Mahkemesi, Rusya Adalet Bakanlığı tarafından yapılan başvuru doğrultusunda toplanarak LGBT hareketi hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Toplantıda verilen karar doğrultusunda artık "uluslararası LGBT hareketinin radikal organizasyon kabul edileceği" duyuruldu. Mahkemenin tanımladığı şekilde kurumlaşmış bir hareket bulunmasa da ifadenin bilinçli olarak muğlak bırakıldığı düşünülüyor. 

Rusya'da bir kişi, "radikal organizasyonların parçası" olarak suçlu bulunursa 6 yıla kadar hapis cezası alabiliyor. 

Moscow Times'a konuşan sivil haklar ve LBGT aktivisti Aleksey Sergeyev, "Uluslararası bir LGBT kurum olmadığını göz önünde bulundurursak, yetkililerin LGBT ile herhangi bir şekilde bağlantılı olan herkesi tutuklamaya başlayacağını düşünebiliriz. Mesela bir Onur etkinliğine gittiyseniz veya seneler önce bir gökkusağı fotoğrafı paylaştıysanız hedef alınabilirsiniz" dedi. 

Rusya'da zaten "LGBT propagandası"na yönelik bir yasak bulunuyordu. İlk başta bu düzenleme 18 yaşının altındakilere yönelik olsa da geçen kasım ayında herkesi kapsayacak şekilde genişletildi. Temmuz 2023'te Rusya'da cinsiyet değiştirmek yasaklandı. 

Rusya'da 3 sene önce "evliliğin kadın ver erkek arasındaki bir kurum olduğu" da anayasaya girmişti.

Moscow Times, 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişiminin ardından Rusya hükümetinin giderek daha muhafazakar adımlar atmaya başladığını belirtti.