Dünya

Rusya'da Ukrayna savaşı karşıtı devlet başkanı adayının seçime girmesi engellendi

08 Şubat 2024 15:29

T24 Dış Haberler

Rusya'da kendini Ukrayna savaşına karşı bir aday olarak açıklayan ve kısa sürede momentum kazanan devlet başkanı adayı Boris Nadejdin'in adaylığı seçim komitesi tarafından engellendi. 

Merkezi Seçim Komisyonu, Nadejdin'in adaylığı için sunduğu 100 bin imzanın 9 bininden fazlasında "usulsüzlük" bulduklarını ifade etti. Komisyon, bunun izin verilen yüzde 5'lik hata oranının üzerinde olduğunu söyleyerek Nadejdin'i diskalifiye etti. 

Kremlin, komisyon tarafından verilen karara "ekleyecekleri bir şey olmadığını" ifade etti. 

Çarşamba günü açıklanan karar, Nadejdin'in kampı tarafından bekleniyordu. Pazartesi günü komisyon çalışma grubu, destekçi imzalarından yüzde 15'inin geçersiz olduğu sonucuna vardıklarını ifade etmişti. Komisyonun başkan yardımcısı, 11 imzanın ölülere ait olduğunu belirtti.

Kremlin'le bağlantıları olduğu da bilinen deneyimli siyasetçi Nadejdin, başvuruların kapanmasına günler kala Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı yarışa gireceğini açıklamıştı. Yüzlerce kişi, Nadejdin'e imza verebilmek için karlı havalarda bekledi. 

Nadejdin, seçim manifestosunda, Putin'in Rusya'yı Ukrayna'da savaşa sokarak "ölümcül bir hata yaptığını" söylemişti. Tecrübeli siyasetçi, "Putin hâlâ geçmişte yaşıyor ve Rusya'yı da geçmişe sürüklemeye çalışıyor" ifadelerini kullanmıştı. 

Komisyonun verdiği karara katılmadığını belirten Nadejdin, Yüksek Mahkeme'ye itirazda bulunacaklarını söyledi. 

Nadejdin seçime girebilse bile Putin'in devlet ve kurumları üzerindeki kontrolü nedeniyle kazanmasına olasılık verilmiyor. Ancak deneyimli siyasetçinin Ukrayna'nın işgaline karşı çıkması, muhalif seçmenin dikkatini çekmişti.