Dünya

Rusya'da savaş karşıtlarının mallarına el konulmasını öngören yasa çıkıyor

Yasa ayrıca kolluk kuvvetlerinin Ukrayna'nın işgali hakkında "sahte bilgi" yazmaktan hüküm giyen gazeteciler veya araştırmacılar tarafından alınan fahri maaşlara el koymasına izin veriyor

23 Ocak 2024 08:54

T24 Dış Haberler

Kremlin, "Rus ordusunun itibarını zedelemek" ya da "yaptırım çağrısında bulunmak" gibi suçlardan hüküm giyen savaş karşıtlarının mal ve mülklerine el konulmasını öngören bir yasa tasarısı hazırladı. 

Ceza kanununda değişiklik öngören tasarı Pazartesi günü Rusya Devlet Duması'nda kabul edildi. Tasarının yasalaşması öngörülüyor. 

Tasarı, hükümetin yasadışı faaliyetlerin finansmanında kullanılan ya da kullanılması amaçlanan ya da ulusal güvenliği tehdit ettiğine inanılan para ve mallara mahkeme kararıyla el koyabilmesini amaçlıyor.

Yasa hangi suçlamaları kapsıyor?

Ordu hakkında yanlış bilgi yaymak, ordunun itibarını sarsmak, Rusya'ya karşı yaptırım çağrısında bulunmak, aşırılık ya da Nazizm çağrısı yapmaktan ya da devlet güvenliğini tehdit ettiği düşünülen eylemlerden suçlu bulunan Rusların mallarına el konulacak.

Putin hakkındaki uluslararası ceza mahkemesi tutuklama emri gibi "Rusya'nın dahil olmadığı uluslararası örgütlerin kararlarının uygulanmasına yardımcı olanlar" da yasa kapsamında hedef alınacak.

Yasa ayrıca Rus mahkemelerinin savaş aleyhinde konuşanların kamu ödüllerini ellerinden almasına ve ardından ordunun itibarını zedelemek ya da çatışma hakkında "yanlış bilgi" yaymak suçlamasıyla yargılanmalarına olanak tanıyacak.

Gazetecilerin maaşlarına el konulacak

The Guardian'ın haberine göre; avukatlar ayrıca, kolluk kuvvetlerinin Ukrayna'nın işgali hakkında "sahte bilgi" yazmaktan hüküm giyen gazeteciler veya araştırmacılar tarafından alınan fahri maaşlara el koymasına veya bunun yerine araba veya daire gibi daha değerli başka mülklere el koymasına izin vereceğini söyledi.

Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin, "Nazileri destekleyen, ülkemize, [savaşa] katılan askerlere ve subaylara çamur atan kültürel figürler de dahil olmak üzere alçakları cezalandırmak gerekiyordu. Rusya'yı yok etmeye çalışan, ona ihanet eden herkes hak ettiği şekilde cezalandırılmalı ve malları pahasına ülkeye verdiği zararı telafi etmelidir" dedi. 

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgalini başlatmasından bu yana hükümet, savaşı eleştiren ya da Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçları hakkında bilgi yayanları cezalandırmak üzere bir dizi yasa çıkardı.