Dünya

Rusya: ABD ile diplomatik ilişkilerin koparılması ihtimal dışı değil

10 Kasım 2023 09:19

T24 Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Washington'un davranışları" nedeniyle Moskova'nın ABD ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürebileceğini, hatta koparabileceğini ifade etti. 

Rus kanalı RTVİ'ye bir söyleşi veren Ryabkov, "Kesinlikle ABD ile ilişkilerimiz daha önce görmediğimiz bir biçimde akut bir kriz içinde" dedi 

Rusya yönetiminin gerilimi daha fazla tırmandırmak istemediğini ve bakanlıklara bu yönde tavsiyelerde bulunduğunu ifade eden Ryabkov, ABD'nin ise "sorumsuz davrandığını" ifade etti. 

Ryabkov, "Bu sebeple ABD ile ilişkilere baktığımızda hiçbir şeyi ihtimal dışı görmüyorum. Diplomatik ilişkilerin seviyesi düşürülebilir; diplomatik ilişkilerin koparılması da ihtimal dahilinde" dedi.

Rusya'nın henüz bu süreci başlatma niyetinde olmadığını ifade eden Ryabkov, diplomatik ilişkilerin kesilmesi durumunda taraflar arası "medeni biçimde iletişim kurmanın yolu kalmayacağını" ifade etti.

16 Kasım'ın ABD ile Sovyetler Birliği arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının 90. yıldönümü olacağını hatırlatan Ryabkov, "İlişkilerimiz çeşitli safhalardan geçti. Müttefiklik ve silah arkadaşlığı yapıp, ortak düşman Hitler Almanyası'na karşı savaştığımız bir dönem bile oldu. Sonra Soğuk Savaş, Kübe Füze Krizi ve detant periyodu yaşandı. Çok şey yaşadık" dedi.