Dünya

Rus Uzay Ajansı duyurdu: Moskova, kıtalararası balistik füzeyi savaş alarmı pozisyonuna geçirdi

Rus uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Yuri Borisov, "Sarmat stratejik sistemi savaş alarmı pozisyonuna geçti" dedi

02 Eylül 2023 08:43

T24 Dış Haberler

Moskova, gelişmiş bir kıtalararası balistik füzeyi hizmete soktu. Rus uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Yuri Borisov, Sarmat füzelerinin "savaş görevi üstlendiğini" söyledi.

Devlete ait TASS haber ajansının Roscosmos Başkanı Borisov'dan aktardığına göre; Borisov, "Sarmat stratejik sistemi savaş alarmı pozisyonuna geçti" dedi.

TASS haberinde, "Uzmanların tahminlerine göre RS-28 Sarmat, 10 ton ağırlığa kadar MIRV'li bir savaş başlığını hem Kuzey hem de Güney Kutupları üzerinden dünyanın herhangi bir yerine gönderebilecek kapasiteye sahip" dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby Cuma günü yaptığı açıklamada Rusya'nın Sarmat'ı savaşa hazır hale getirdiğine dair haberleri doğrulayacak konumda olmadığını söyledi.

Putin, Şubat ayında yaptığı açıklamada Rusya'nın cephaneliğindeki çok sayıda gelişmiş silahtan biri olan Sarmat'ın yakında konuşlandırılmaya hazır olacağını söylemişti.

Rus birliklerinin Ukrayna'yı işgal etmesinden yaklaşık iki ay sonra, 2022'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Sarmat, Rusya'nın güvenliğini dış tehditlere karşı güvenilir bir şekilde sağlayacak ve saldırgan söylemlerle ülkemizi tehdit etmeye çalışanların iki kez düşünmelerine neden olacak" demişti. 

Rus yetkililer Sarmat'ın 15 nükleer başlık taşıyabildiğini söylüyor. Ancak ABD ordusu, kapasitesinin 10 savaş başlığı olduğunu tahmin ediyor. Ağırlığı 200 tondan fazla olan Sarmat, yaklaşık 18 bin kilometre menzile sahip.