Dünya

Rus müzakereci ve milletvekili: Ukrayna'nın Moskova kontrolündeki bölgeleri, temmuzda Rusya'ya katılmak için oy kullanabilir

02 Haziran 2022 08:34

T24 Dış Haberler

Rus bir milletvekili, Ukrayna'nın güneyinde Moskova tarafından işgal edilen bölgelerin temmuz ayında Rusya'ya katılmak için bir 'referandum' düzenleyebileceğini iddia etti.

Ukrayna barış görüşmelerinde Rus müzakere heyetinde yer alan Rusya Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutski, ''Temmuz'da bile bir referandum yapılma ihtimali olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Rus haber ajanslarının aktardığına göre Slutski, ''Oylamaların nerede yapılacağına dair tahminde bulunmayacağım, ama kurtarılan bölgelerin aşağı yukarı aynı zamanlarda referandum yapacağını tahmin ediyorum'' diye konuştu. 

Slutski, Ukrayna'da oylama yapılmasının 'mantıklı' olacağını dile getirdi. 

Geçen haftalarda bir başka üst düzey milletvekili, bu bölgelerin Rusya'ya katılacağına 'şüphe olmadığını' belirtmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın Herson ve Zaporijya kentlerinin ele geçirdiği bölgelerinde 'sahte' bir bağımsızlık referandumu yapmayı planladığını iddia etmişti. Mayıs ayında Rus iktidar partisinden bir yetkili, Rusya'nın Herson'da "uzun süre kalacağını" söylemişti.

Kremlin, işgal altındaki bölgelerin ilhak edileceğini açıkça söylemese de, "Halkın taleplerini dinleyeceklerini" belirtmişti.

Rus kuvvetleri işgal ettikleri Herson'da Moskova yanlısı bir "askeri-sivil" yönetim kurdu. Herson'da artık Ukrayna para birimi yerine Rus rublesi, Rus medyası ve Rus internet servisleri kullanılıyor.