Dünya

Rus kaynaklar: Prigojin'in cenazesinin gizli yapılması kararını Moskova verdi

31 Ağustos 2023 08:41

T24 Dış Haberler

Geçen hafta uçağının düşmesiyle hayatını kaybeden Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in cenazesinin gizli tutulması kararının Rusya Devlet Başkanlığı ve güvenlik servisleri tarafından verildiği belirtildi. 

23 Ağustos'ta ölmesine rağmen, Moskova'ya karşı ayaklandıktan sonra varılan anlaşma kapsamında Belarus'a gitmesi kararlaştırılan Prigojin, Kremlin için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Moscow Times'a konuşan iki Rus yetkili, Prigojin'in cenazesinin önceden açıklanmadan kamuya kapalı yapılmasını Rusya Devlet Başkanlığı yönetimi ve güvenlik kurumlarının talep ettiğini aktardı. 

Yetkililer, "Amaç, Prigojin'in cesedi toprağa verilirken vatandaşların, paralı askerlerin ve sempatizanların çevresinde toplanmamasıydı. Aynı zamanda medyanın da olması veya sosyal medyada dolaşıma fotoğraf sokulması istenmedi" dedi. 

Yetkililer, cenaze konusunda düzenlemeler için üst düzey Kremlin ve Federal Güvenlik Servisi yetkililerinin görüştüğünü ifade etti. 

Rus paralı asker grubu Wagner'in basın servisi, içerisinde bulunduğu özel jet Moskova yakınlarında düşen liderleri Yevgeni Prigojin’in salı günü memleketi St Petersburg’daki kamuya kapalı bir cenaze töreniyle defnedildiğini bildirdi.

Prigojin kimdir?

Yevgeni Prigojin, 2014'te Wagner paralı asker grubunu kurdu ve liderliğini üstlendi. Wagner grubu önce 2014'te Donbass'ın işgalinde, daha sonra da Orta Doğu ve Afrika'daki çatışmalarda oynadığı rollerle dünyada tanınmaya başladı. Grup, özellikle Libya İç Savaşı'ndaki faaliyetleriyle Türkiye medyasında da sıkça yer aldı. Wagner, Ukrayna savaşında da yer aldı ve varlığı boyunca insan hakları ihlalleriyle gündeme geldi. 

Suç kaydı olan varlıklı bir iş insanı olan Prigojin, Kremlin'e catering hizmeti verdiği için "Putin'in şefi" diye tanınıyordu. 

Ayaklanma

Haziran'da Priigojin, Rus ordusunun kendi savaşçılarını hedef aldığını ve 2 binini öldürdüğünü iddia ederek Rus Silahlı Kuvvetleri'nin elitlerini devirme sözü verdi ve bir süredir ordu ile Wagner arasında devam eden gerilim patlama noktasına ulaştı. 

Moskova'ya doğru yürümeye başlayan Wagner askerleri, Rusya'nın güneyindeki Rostov-na-Donu'yu ele geçirdi. 

23 Haziran'da başlayan ayaklanma, 24 saatten kısa sürdü. Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko arabuluculuğunda Kremlin ile Prigojin arasında yapılan görüşmeler sonucunda Wagner ilerlemesini durdurdu. 

Anlaşma kapsamında suçlamalar düşürüldü ve Prigojin, Wagner üyeleriyle birlikte Belarus'a geçip Minsk'in ordusunu eğitmeyi kabul etti. 

Prigojin, ayaklanmadan sonra genellikle sessizliğini korudu.