Dünya

Rus basını: Putin, Navalni'nin ölümünden dört saat önce Batı'yla tutuklu takası için Abramoviç'le görüştü

11 Mart 2024 08:21

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen ay Rus muhalif lider Aleksey Navalni kuzeydeki bir cezaevinde ölmeden saatler önce milyarder Roman Abramoviç ile bir araya gelerek Batı'yla tutuklu takası üzerine konuştuğu iddia edildi. 

Rusya'da araştırmacı gazetecilik yapan yayın Agentstvo'ya konuşan iki kaynak, Putin ve Abramoviç'in 16 Şubat'ta bir araya gelerek Navalni'yi de kapsayacak bir esir takası hakkında konuştuğunu belirtti. Görüşmeden yaklaşık 4 saat sonra hapishane yetkilileri, Navalni'nin ölümünü duıyurdu.

Agentstvo'nun kaynaklarına göre Moskova; Navalni, Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve ABD'li eski asker Paul Whelan'ı serbest bırakmaya hazırdı. Almanya'nın da Çeçen-Gürcü bir isyancı kumandanı Berlin'de öldürdüğü için müebbet hapis cezasını çeken Rus Vadim Krasikov'u serbest bırakmaya sıcak yaklaştığı belirtildi. 

Bir başka kaynak da, geçen sene ABD'de bilgisayar korsanlığı ve güvenlik dolandırıcılığı sebebiyle federal mahkeme tarafından 9 yıl hapis cezasına çarptırılan iş insanı Vladislav Klyuşin'in de takasta adı geçenler arasında olduğunu söyledi. 

Navalni'nin ekibi, geçen haftalarda Rus muhalif liderin bir takas hazırlığının son aşamasında "öldürüldüğünü" ifade etmişti. 

Navalni, 16 Şubat'ta tutulduğu cezaevinde aniden öldü. Kendisi yıllar boyunca Putin'e karşı muhalefet hareketinin en tanınan ismiydi. Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya ve bazı dünya liderleri ölümden Putin'i sorumlu tuttu. Navalni'nin cesedi, ölümünden 8 gün sonra ailesine teslim edildi.