Gündem

Rus basını: ABD, Türk Akımı’nı Macaristan’da bloke etmek istiyor

"Rus gazı çok tehlikeli"

12 Şubat 2019 15:54

T24 Dış haberler

ABD’nin, Rusya ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanması planlanan Türk Akımı Doğalgaz Hattı’nı durdurmak için harekete geçtiğini vurgulayan Rus Nezavisimaya gazetesi, Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Avrupa gezinde “Rus gazının ne kadar tehlikeli olduğunu anlattığını” yazıyor.

Son dönemde Rusya ve Çin’in Orta Avrupa’daki ağırlığının arttığını, Moskova’nın Kuzey Akım-2 konusunda Paris ve Berlin’le de anlaştığını belirten gazete, Washington’un Avrupa’da kendine yakın başkentleri toparlamaya çalıştığını ve Türk Akımı’nın Macaristan’da bloke etmeyi amaçladığını savunuyor.

Türk Akımı nedir?

Türk Akımı projesinin ilk detayları Aralık 2014'te ortaya çıktı. Bu tarihte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyareti sonrasında açıklanan projede inşaata 2016'da başlanması öngörüldü.

Avrupa'ya doğalgazını Ukrayna üzerinden satan Rusya, bu ülke ile yaşadığı sorunlar ardından doğalgazını alternatif bir yolla taşımak istiyordu. Türk Akımı projesi bu nedenle gündeme geldi. Doğalgaz hattı, Rus gazını Karadeniz'in altından geçerek Türkiye topraklarına ve buradan da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşımayı öngörüyordü.

Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı’nın 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak.