Gündem

RTÜK'ün bugünkü gündemi “Kızıl Goncalar”

Dizi hakkında 31 binin üzerinde şikâyet geldi

28 Aralık 2023 07:54

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bugün yapacağı toplantıda 31 binin üzerinde şikâyet gelen "Kızıl Goncalar" adlı dizi başta olmak üzere futbol yayınları ve haber programlarını görüşecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bugün kritik bir toplantı yapacak. Gündemde çok sayıda izleme raporu yer alıyor. Raporda günlerdir hedef gösterilen "Kızıl Goncalar" dizisi mercek altına alındı. Şimdiye kadar dizi hakkında RTÜK'e 31 binin üzerinde şikâyet ulaştı. İzleyici bildirimlerini dikkate alan RTÜK, toplantıda ilk olarak tartışmalı diziyi görüşecek.

Ne olmuştu?

Tarikata mensup çocukların küçük yaşta evlendirilmesi, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve Kuran Kursu'ndaki şiddet gibi dizinin ilk bölümündeki pek çok sahne tepki çekmişti. Yeni Akit ve Yeni Şafak, diziyi hedef göstermiş, Mil Diyanet Sen dizinin yasaklanmasını istemişti.

İsmailağa Cemaati dizinin kaldırılması için sosyal medya hesabından çağrı yaparak, “Allah Teala’nın isimlerini, yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’i, dini-tasavvufi kavramlarımızı, mezhep ve tarikat gibi manevi kurumlarımızı, hacı ve hoca gibi çeşitli unvanları hedef alarak dinimizi ve dindarlarımızı aşağılamayı gaye edindiği anlaşılan yayın ve yapımların günümüz medyasında görülebilmesi asla kabul edilemez bir durumdur” demişti.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, cemaatlerin diziyi hedef göstermesinin ardından dün “FOX TV’de yayına giren son diziye ilişkin çağrı merkezimiz aracılığı ile vatandaşlarımızın şikayet bildirimleri titizlikle kayıt altına alınmaktadır. Tüm şikayetler, söz konusu yayın kuruluşunun denetimi ile sorumlu üst kurul uzmanlarımız tarafından incelenmektedir” açıklamasını yapmıştı.

TIKLAYIN-RTÜK'ün inceleme başlattığı Kızıl Goncalar'ın yapımcısı Faruk Turgut: Bize savaş açtılar, sonuna kadar mücadele edeceğiz

TIKLAYIN-Kızıl Goncalar'ın yapımcı Gold Film'den RTÜK'e yanıt: Ne bir belgesel ne de bir haber dosyası

TIKLAYIN - RTÜK Başkanı Şahin'den Kızıl Goncalar açıklaması: Şikayet bildirimleri titizlikle kayıt altına alınmakta, uzmanlarımız tarafından incelenmektedir

TIKLAYIN - Hedef gösterilen Kızıl Goncalar dizisinin mekân izinleri iptal edildi

TIKLAYIN - Celal Şengör'den Kızıl Goncalar tepkisi: RTÜK, bir avuç kendini bilmez yobazın mı emrinde, laik Türkiye Cumhuriyeti Devletinin mi?

Spor programlarına ceza çıkması bekleniyor

Üst Kurul, geçen hafta yaptığı toplantıda MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçından sonra çıkan olaylar üzerine spor yayınlarıyla alakalı bağlayıcı nitelikte "İlke Kararları" almıştı. İlke Kararları'nın aksine hareket eden yayıncıları titizlikle inceleyen RTÜK, özellikle futbol programlarındaki eleştiri sınırlarını aşan yorumlarla hiçbir bilgi ya da belgeye dayanmaksızın kişi ve kurumları töhmet altında bırakan açıklamalar üzerine yaptırım kararları verecek.

Bazı haber programları ve bültenleri de masada olacak

Reklam kurallarını ihlal eden, toplumun bir kesimini aşağılayan, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve hükümetini küçük düşürücü yorumlar yapılan haber programları da yarın RTÜK'ün gündeminde olacak.

Üst Kurul, bugünkü toplantısında ayrıca dijital platformlarda yayınlanan filmleri de mercek altına alacak.