Gündem

RTÜK Başkanı Şahin'den "Kızıl Goncalar" açıklaması: Hiçkimse Türk halkının millî ve manevi değerleriyle dalga geçemez

12 Ocak 2024 17:08

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Kızıl Goncalar dizisine verilen 9 milyon TL para cezası ve 2 kez yayın durdurma cezası hakkında konuştu. Şahin “36 bine yakın vatandaşın tepkisi görmezden gelinebilir mi? Hiçkimse Türk halkının millî ve manevi değerleriyle dalga geçemez. Değerlerimizi küçümseyemez. Gözümüzün içine baka baka yapılanlara karşı sessiz kalmamız mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

FOX TV ekranlarında yayınlanan Kızıl Goncalar dizisi yayınlandığı ilk bölümden itibaren büyük ses getirdi. Yıllar sonra ekranlara dönen Özgü Namal ve Özcan Deniz’in başrolü paylaştığı dizi hedef gösterildi.

RTÜK’e şikayet edilen diziye tepkilerin ardından 9 milyon TL para cezası ve 2 kez yayın durdurma cezası verildi. Kızıl Goncalar’ın, “Toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılıklar” içermesi nedeniyle ceza verildiği açıklandı.

RTÜK’ün CHP’li üyesi Tuncer Keser, Kızıl Goncalar’a ceza verilmesinin nedenlerinden birinin dizideki "börek sahnesi" olduğunu belirtmişti.

"Hiçkimse algı oyunlarıyla vatandaşlarımızı aşağılayamaz"

Günler sonra ise TV100’den Hacı Yakışıklı’nın sorularını yanıtlayan RTÜK Başkanı Şahin, Kızıl Goncalar’la ilgili konuştu.

Şahin, “Kızıl Goncalar dizisi ‘dakika bir gol bir’ yaptı. Bakın RTÜK 1994 yılında kuruldu. RTÜK’ün tarihi boyunca bu denli şikâyet alan yapım hatırlamıyorum. 36 bine yakın vatandaşın tepkisi görmezden gelinebilir mi? Uzmanlarımız yapımı titizlikle ele aldı. Dizideki hassas noktaları belirledik, yayıncılık ilkelerine aykırı halleri tek tek çıkardık. Hiçkimse Türk halkının millî ve manevi değerleriyle dalga geçemez. Değerlerimizi küçümseyemez. Algı oyunlarıyla vatandaşlarımızı aşağılayamaz” dedi.

"Gözümüzün içine baka baka yapılanlara karşı sessiz kalmamız mümkün değil"

Şahin “Bizim görevimiz RTÜK olarak vatandaşlarımızın hakkını savunan 6112 sayılı yasayı uygulamaktır. Hiç kimsenin halkın bir bölümünü hakir görmeye hakkı yoktur. Gözümüzün içine baka baka yapılanlara karşı sessiz kalmamız mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Tarikata mensup çocukların küçük yaşta evlendirilmesi, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve Kuran Kursu'ndaki şiddet gibi dizinin ilk bölümündeki pek çok sahne tepki çekmişti. Yeni Akit ve Yeni Şafak, diziyi hedef göstermiş, Mil Diyanet Sen dizinin yasaklanmasını istemişti.

İsmailağa Cemaati dizinin kaldırılması için sosyal medya hesabından çağrı yaparak, “Allah Teala’nın isimlerini, yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’i, dini-tasavvufi kavramlarımızı, mezhep ve tarikat gibi manevi kurumlarımızı, hacı ve hoca gibi çeşitli unvanları hedef alarak dinimizi ve dindarlarımızı aşağılamayı gaye edindiği anlaşılan yayın ve yapımların günümüz medyasında görülebilmesi asla kabul edilemez bir durumdur” demişti.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, cemaatlerin diziyi hedef göstermesinin ardından dün “FOX TV’de yayına giren son diziye ilişkin çağrı merkezimiz aracılığı ile vatandaşlarımızın şikayet bildirimleri titizlikle kayıt altına alınmaktadır. Tüm şikayetler, söz konusu yayın kuruluşunun denetimi ile sorumlu üst kurul uzmanlarımız tarafından incelenmektedir” açıklamasını yapmıştı.

TIKLAYIN - Kızıl Goncalar’ın yapımcısı Faruk Turgut: Yayına devam edeceğiz

TIKLAYIN - Kızıl Goncalar "dini hasasiyet" yüzünden mi durduruldu?

TIKLAYIN-RTÜK'ün inceleme başlattığı Kızıl Goncalar'ın yapımcısı Faruk Turgut: Bize savaş açtılar, sonuna kadar mücadele edeceğiz

TIKLAYIN-Kızıl Goncalar'ın yapımcı Gold Film'den RTÜK'e yanıt: Ne bir belgesel ne de bir haber dosyası

TIKLAYIN - RTÜK Başkanı Şahin'den Kızıl Goncalar açıklaması: Şikayet bildirimleri titizlikle kayıt altına alınmakta, uzmanlarımız tarafından incelenmektedir

TIKLAYIN - Hedef gösterilen Kızıl Goncalar dizisinin mekân izinleri iptal edildi