Dünya

Romanya, S-70M helikopterini envanterine ekledi; helikopter, sadece 11 ülkede var

11 Aralık 2023 18:40

Romanya, Sikorsky tarafından üretilen S-70M Black Hawk helikopterlerini envanterine ekledi. Böylece Romanya, bu helikoptere sahip 11 ülkeden biri oldu. 

Romanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD merkezli Sikorsky tarafından yapılan S-70M Black Hawk helikopterlerinin ilk dört adedinin teslim alındığı belirtildi. 2023 yılının sonuna kadar Romanya’ya iki helikopter daha teslim edilmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği’nin VISION 2020 Projesi kapsamında, 2024 yılına kadar Romanya’ya toplamda 12 adet S-70M Black Hawk helikopteri tedarik edilmesi hedefleniyor. Avrupa HeliPol projesi kapsamında ek bir Black Hawk helikopterinin de 2023 yılının sonundan önce teslim edilmesi öngörülüyor. Bu adımlar ile Romanya Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonel kapasitesini artırılması amaçlanıyor. 

Sikorsky Başkanı Paul Lemmo, Romanya’ya teslim edilen helikopterlere ilişkin olarak şunları söyledi:

“Romanya’ya ilk Black Hawk helikopterlerinin gelmesi tarihi bir olaydır. Black Hawk, hayati kurtarma ve yangın söndürme gibi görevler için en yetenekli ve güvenilir helikopterlerden biridir. Esneklik sağlayarak daha büyük mesafelerde ve en zorlu ortamlarda kurtarma görevlerini gerçekleştirebilen bu çok yönlü helikopterler, artan dayanıklılıkla birlikte gelir.”

Sikorsky tarafından geliştirilen S-70 Black Hawk helikopterleri; dijital aviyonik, güçlü GE motorları, yüksek dayanıklılıktaki gövde yapıları ve geniş kenarlı kompozit pervanelerle donatılıyor. Bu özellikler, helikopterin durumsal farkındalığını, performansını ve dayanıklılığını artırarak karada ve denizde çeşitli operasyonlarda kullanılabilmesini sağlıyor.