Dünya
Deutsche Welle

Reuters: Deprem sonrası 40 bin Suriyeli ülkesine döndü

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'de yaşayan yaklaşık 40 bin Suriyelinin dört sınır kapısı üzerinden Suriye'ye geçtiği bildirildi

28 Şubat 2023 14:44

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'de yaşayan yaklaşık 40 bin Suriyelinin dört sınır kapısı üzerinden Suriye'ye geçtiği bildirildi.

Depremlerden sonra Türkiye'nin deprem bölgesinde ikamet eden Suriyelilerin ülkelerine geçişini kolaylaştırmasının ardından son iki haftada yaklaşık 40 bin Suriyelinin Suriye'nin kuzeybatısında muhalif güçlerin kontrolündeki bölgelere döndüğü belirtildi.

Bab El-Hava sınır kapısında basın sorumlusu olan Mazen Alloush Reuters'e yaptığı açıklamada, Suriyelilerin, Devlet Başkanı Beşar Esad'a muhalif silahlı grupların kontrolündeki dört sınır kapısından geçiş yaptığını söyledi. Mazen Alloush, pazartesi itibarıyla dört sınır kapısı olan Bab el-Hava'dan (Cilvegözü) 13 bin 500, Cerablus'tan 10 bin, Bab El-Selam'dan (Öncüpınar) 7 bin ve Tel Abyad'dan (Akçakale) 7 bin kişinin geçtiğini kaydetti.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de yaklaşık 40 bin Suriyelinin ülkelerine döndüğünü doğrulayarak, sayının giderek arttığını vurguladı.

Deprem sonrası sınır kapıları açılmıştı

Türkiye, geçen yıl nisanda Ramazan Bayramı öncesinde geçici izinle Türkiye'de bulunan Suriyelilerin sınırı geçmesini kısıtlamıştı. Ancak Türk yetkililer, depremler sonrasında bu bölgede yaşayan Suriyelilerin geri dönme haklarını kaybetmeden 6 aya kadar ülkelerine gitmesine izin verdi.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki şiddetli deprem, Türkiye'de 11 ilde büyük can kayıplarına ve tahribata yol açarken Suriye'de de etkili oldu. İç savaşın yaşandığı ve muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde binlerce can kaybı meydana gelirken milyonlarca insan evlerini ve yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı. Suriye sınırında sadece bir kapının açık olması nedeniyle de ülkeye uluslararası yardımlar son derece sınırlı olarak ulaşabiliyordu.

Birleşmiş Milletler'in (BM), Suriye'deki deprem mağdurlarına yardım ulaştırabilmek için Şam yönetimi ile vardığı anlaşma kapsamında Türkiye sınırındaki Bab El-Selam (Öncüpınar) ve Er-Rae (Ceylanpınar) sınır kapıları da açıldı. Deprem öncesinde bölgeye insani yardım, tek açık sınır kapısı olan Bab el-Hava (Cilvegözü) üzerinden yapılabiliyordu.

BM'ye göre, Türkiye ve Suriye'de toplam 50 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye'nin kuzeyinde toplam 4 milyon kişinin yaşadığını belirten BM'ye göre, depremlerden önce de bu bölgede yaşayanların iç savaş nedeniyle insani yardıma ihtiyacı bulunuyordu. 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle