Dünya

"Rehine görüşmeleri, Hamas'ın Gazze'ye yakıt sevkiyatına izin verilmesi talebi üzerine durduruldu" iddiası

Eski ABD'li yetkili, İsrailli bir yetkili ve görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir diplomat; görüşmelerin İsrail'in Cuma akşamı saldırısının ikinci aşamasını başlatmasından ve Gazze'ye kara birlikleri göndermesinden önce kesildiğini söyledi

30 Ekim 2023 12:36

T24 Dış Haberler

Hamas'ın 7 Ekim'deki "Aksa Tufanı" operasyonu sırasında rehin aldığı 239 kişinin kurtarılması için diplomatik çabalar sürerken görüşmelerin Hamas'ın yakıt sevkiyatı talebi üzerine durduğu iddia edildi. 

Müzakereler hakkında bilgi sahibi olan eski bir ABD'li yetkilinin NBC News'e yaptığı açıklamaya göre; Hamas'ın elindeki 239 rehineyi kurtarmak için yürütülen görüşmeler, militan grubun İsrail'den Gazze'ye yakıt sevkiyatına izin vermesini talep etmesinin ardından durdu. 

Rehinelere karşılık yakıt talebi

Yetkili, "İsrail ve ABD'nin yanı sıra diğer ülkeler de vatandaşlarının büyük bir bölümünün serbest bırakılmasını istiyor" dedi ve "Hamas yakıt almak konusunda ısrarcı" ifadeleriyle Hamas'ın rehineleri bırakmak için sunduğu şartın görüşmelerin durmasına neden olduğunu açıkladı. 

Görüşmeler İsrail'in kara birlikleri göndermesinden önce kesildi

Eski ABD'li yetkili, İsrailli bir yetkili ve görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir diplomat; görüşmelerin İsrail'in Cuma akşamı saldırısının ikinci aşamasını başlatmasından ve Gazze'ye kara birlikleri göndermesinden önce kesildiğini söyledi.

Rehineler arasında 54 Taylandlı, 15 Arjantinli, 12 Amerikalı, 12 Alman, 6 Fransız ve 6 Rus olmak üzere 25 kadar yabancı ülke pasaportuna sahip kişinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Katar'ın arabuluculuğunda daha önce yapılan görüşmeler iki ayrı günde ikisi Amerikalı ve ikisi yaşlı İsrailli kadınlar olmak üzere dört rehinenin serbest bırakılmasıyla sonuçlanmıştı.

WSJ: Hamas'ın talebi rehine müzakerelerini kilitledi

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) da Hamas'ın Gazze'deki savaşta daha fazla rehineyi serbest bırakmak için bölgeye yakıt gönderilmesini istediğini yazdı.

Hamas, Katar, Mısır ve İsrail arasındaki görüşmelerle ilgili bilgi sahibi olduğunu söyleyen ve kimliklerinin paylaşılmamasını isteyen yetkililer, WSJ'ye rehinelerle ilgili müzakerelerin tıkandığını belirtti.

Yetkililer, müzakerelerde Hamas'ın, Mısır'ın Gazze sınırında yer alan Refah Kapısı üzerinden sağlanan insani yardımın sürdürülmesinin yanı sıra bölgeye yakıt tedariki yapılmasını talep ettiğini söyledi.