Dünya

Refah Sınır Kapısı; yabancı uyruklular, çifte pasaport sahipleri ve bazı ağır yaralıların geçişi için 7 Ekim'den beri ilk kez açıldı

Katar'ın aracılık ettiği anlaşma ABD ile koordinasyon içinde yürütülüyor

01 Kasım 2023 11:36

T24 Dış Haberler

Katar'ın Mısır, İsrail ve Hamas arasında bazı kişilerin Gazze'den ayrılmasına izin veren bir anlaşmaya aracılık ettiği sabah saatlerinde duyurulmuştu. 7 Ekim'den bu yana ilk kez Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'den Mısır'a geçişler oldu. 

ABD ile koordinasyon içinde yapılan anlaşma uyarınca, yabancı uyrukluların ve çifte pasaport sahiplerinin Gazze'den ayrılmasına izin veriliyor. Öte yandan Mısır, Gazze'de bulunan en ağır yaralı 81 kişiyi kendi hastanelerinde tedavi edeceğini açıkladı. 

Anlaşmanın duyurulmasının ardından Refah Sınır Kapısı'nda yoğunluk yaşanıyor. Al Jazeera'nin yayımladığı görüntülerde, yabancı uyrukluların ve çifte pasaport sahiplerinin Mısır'a geçmek için Refah Sınır Kapısı'nda bekledikleri görüldü. 

Öte yandan Mısır'ın Gazze'deki en ağır yaralı 81 kişiyi kabul edeceğini açıklamasının ardından uzun bir ambulans kuyruğu sınır kapısı önünde oluştu. Ambulanslar, Refah'tan geçerek Gazze'deki yaralıları aldı ve Mısır tarafına geçirdi. 

500 kişi geçecek

Mısırlı bir güvenlik kaynağı Reuters'e yaptığı açıklamada, bugün 500 kadar yabancı pasaport sahibinin Gazze'den Mısır'a Refah Sınır Kapısı'ndan geçeceğini söyledi.

Anlaşma ve tahliyeler hakkında bilgi sahibi olan ikinci bir kaynak ise Gazze şeridinden ayrılacak 500 kişilik bir liste olduğunu ancak Reuters'in haberine göre hepsinin Çarşamba günü çıkmasının beklenmediğini söyledi.

Listede kimler var?

Refah üzerinden Gazze'den ayrılacak 500 kişilik listede Japonya, Avusturya, Bulgaristan, Endonezya, Ürdün, İtalya, Yunanistan, Avustralya ve Çekya vatandaşlığına sahip Filistinliler yer alıyor.

Listede ayrıca İspanya, İtalya, Filipinler, Haiti, Almanya, ABD, Tayvan, Japonya, Avusturya, Meksika, Fransa, Kenya, Nijerya, Güney Afrika, Ermenistan, Uganda, Gana, Ürdün, Sierra Leone, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda ve Avustralya pasaportlarına sahip farklı STK'lar için çalışan kişiler de yer alıyor.

Sina'da sahra hastanesi kuruldu

Mısır'ın Sina bölgesindeki tıbbi kaynakların Reuters'a verdiği bilgiye göre; Refah'a 15 kilometre mesafedeki Şeyh Züveyd'de her biri 20 yataklı dört çadırdan oluşan bir sahra hastanesi ve 12 tıbbi karavan kuruldu. 

Kaynaklar, Şeyh Züveyd ve biraz daha uzaktaki El Ariş'teki hastanelerin de Gazzeli hastaları kabul etmeye hazırlandığını, daha zor vakaların ise İsmailiye'ye gönderilmesinin beklendiğini söyledi.

Sınırdaki bir kaynak 40 ambulansın tahliye operasyonlarına katılmak üzere sınır kapısında bulunduğunu söyledi.

Sınır kapısının açıldığı anın görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. 

 

İlk grup geçti

Yabancı pasaport sahibi ilk grup, Refah Sınır Kapısı'ndan geçti. Tahliye edilenlerin sınırın Mısır tarafında güvenlik kontrolünden geçirildiği bildirildi.