Dünya

Putin, Wagner'in eski üst düzey komutanı Andrei Troshev ile görüştü; gönüllü birlikleri denetleme emri verdi

Putin, Ukrayna'ya atıfta bulunarak "özellikle de özel bir askeri operasyon bölgesinde çeşitli muharebe görevlerini yerine getirebilecek gönüllü birlikler oluşturabileceğini" söyledi

29 Eylül 2023 10:49

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner paralı asker grubunun en kıdemli eski komutanlarından Andrei Troshev ile görüştü. Ağustos ayında bir uçak kazasında ölen Wagner şefi Yevgeny Prigojin'in eski bir yardımcısı olan Troshev'in şu anda Rusya Savunma Bakanlığı için çalıştığı söyleniyor. 

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in Troshev'den Ukrayna'daki gönüllü savaşçı birliklerini denetlemesini istediği belirtildi.

Troshev'e hitaben konuşan Putin, Ukrayna'ya atıfta bulunarak "özellikle de özel bir askeri operasyon bölgesinde çeşitli muharebe görevlerini yerine getirebilecek gönüllü birlikler oluşturabileceğini" söyledi. Putin, "Muharebe çalışmalarının en iyi ve en başarılı şekilde ilerlemesi için önceden çözülmesi gereken konuları biliyorsunuz" diye ekledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, RIA haber ajansına yaptığı açıklamada Troshev'in artık Savunma Bakanlığı'nda çalıştığını söyledi.

Troshev, Wagner komutanı olarak 2015 ve 2016 yıllarında Suriye'de hükümet güçlerini desteklemedeki rolü nedeniyle Rusya Kahramanı Ödülü'ne layık görüldü.

İkili arasındaki toplantı, Putin'in Wagner'in Haziran ayındaki isyanının ardından otoritesini yeniden tesis etmeye çalıştığı bir döneme denk geliyor.

Prigojin'in ölümü üzerinden 2 ay geçti

62 yaşındaki Prigojin uzun süredir Rusya lideri Putin’in yakın bir müttefikiydi; onun iktidarında zengin bir iş insanına ve sonra paralı asker patronuna dönüştü.

Birçoğu Rusya cezaevlerinden çıkarılarak Ukrayna savaşına götürülen Wagner savaşçıları, Ukrayna'nın doğusundaki Bahmut’un geri alınması için aylardır süren savaşta büyük kayıplar verdi.

Prigojin, komuta kademesini cephane eksikliği nedeniyle suçladı ve sosyal medyada Ukrayna’daki Rus güçleri arasındaki bölünmeyi sergileyen küfürlü konuşmaları yayımlandı.

Bu gerginlikler 23 Haziran’da Progojin’in Rus ordusunu, Ukrayna'daki Wagner güçlerine karşı füze saldırısı düzenlemekle suçlaması sonrası isyanla devam etti.

Prigojin, Haziran ayında sadece 24 saat süren isyana liderlik ettiğinden beri kamuoyu önünde çok az göründü.