Dünya

Putin: Sovyetler Birliği'nin Macaristan ve Çekoslovakya işgali yanlıştı

Putin, başta ABD olmak üzere Batı'daki ülkelerin de Sovyetlerin o dönemde yaptığı hatayı şimdi yaptıklarını savundu

12 Eylül 2023 13:54

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyetler Birliği'nin Macaristan ve Çekoslovakya işgalini doğru bulmadığını açıkladı. Putin, "Sovyet politikasının bu kısmının hatalı olduğunu ve yalnızca ilişkilerde gerginliğe yol açtığını uzun zaman önce kabul etmiştik. Dış politikada diğer halkların çıkarlarıyla doğrudan çelişen hiçbir şey yapılmamalıdır" dedi. 

Sovyetler Birliği, 1956'da Macaristan'ı ve 1968'de Çekoslovakya'yı işgal etmişti. 

Rusya'nın Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'nda konuşan Putin, bir moderatörün kendisine Sovyetler Birliği'nin 1968'de Prag'a ve 1956'da Budapeşte'ye tanklar gönderdiğinde sömürgeci bir güç gibi davrandığını söyleyenlere nasıl yanıt vereceği sorusunu yanıtladı. 

Putin, şunları söyledi:

"Sovyet politikasının bu kısmının yanlış olduğunu ve sadece ilişkilerde gerginliğe yol açtığını uzun zaman önce kabul ettik. Dış politikada diğer halkların çıkarlarıyla doğrudan çelişen hiçbir şey yapılmamalıdır."

Putin, başta ABD olmak üzere Batı'daki ülkelerin de Sovyetlerin o dönemde yaptığı hatayı şimdi yaptıklarını savunarak, "Müttefiklerine, sözde ortaklarına baskı yapıyorlar. Onların dostları yok. Sadece çıkarları var. Bu, iyi bilinen bir İngiliz formülünün devamıdır" ifadelerini kullandı.