Dünya

Putin, kendisini Rus Çarı Büyük Petro ile kıyasladı: Geri almak ve güçlendirmek bizim sorumluluğumuz

10 Haziran 2022 07:23

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi hamlelerini eski Rus çarı Büyük Petro'nun 18. yüzyılda İsveç'le savaşta Baltık kıyısını ele geçirmesiyle kıyasladı. 

Moskova'da Büyük Petro'nun 350. yaşı için açılan sergide bir grup genç girişimciyle konuşan Putin, "İsveç'le savaşırken bir şeyler kapmaya çalıştığı hissiyatına kapılabilirsiniz. Kimsenin elinden bir şey almıyordu; onu geri alıyordu" dedi.

Putin; Petro, St. Petersburg kentini kurduğunda ve Rusya'nın başkenti ilan ettiğinde hiçbir Avrupa ülkesinin, şehrin bulunduğu toprakların Rus İmparatorluğu'na ait olduğunu kabul etmediğini söyledi. Rus lider, "Herkes buraların İsveç toprağı olduğunu düşünüyordu. Ancak çok uzun zamandan beri Slavlar orada Fin-Ugorlarla birlikte yaşıyordu" diye konuştu. 

Putin, "Geri almak ve güçlendirmek bizim sorumluluğumuz" diye devam etti. Birçok kişi, bu açıklamanın Ukrayna'ya yönelik olduğu değerlendirmesinde bulundu. Rus lider, "Evet, ülkemizin tarihinde geri çekilmek zorunda kaldığımız zamanlar olmuştur; ancak bunu sadece gücümüzü toparlamak ve tekrar ilerlemek için yaparız" dedi.

Rus İmparatorluğu, 1700-1721 arasındaki Büyük Kuzey Savaşı'nda İsveç'i yendikten sonra Baltık Denizi'nin egemen gücü ve Avrupa'da önemli bir oyunca haline gelmişti. 

Büyük Petro, 1682 ila 1725 arasında tahtta kaldı.