Dünya

Putin: İstanbul'da Ukrayna'nın silahsızlandırılması konusunda mutabakat sağlanmıştı

Putin, Ukrayna'da barışın Rusya'nın özel askeri harekât kapsamındaki hedeflerine ulaştığında sağlanacağını söyledi

14 Aralık 2023 15:43

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Yılın Sonuçları" programında Rusya'nın dış politikasından ekonomisine, Ukrayna krizinden Gazze'de yaşananlara kadar pek çok konuda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Putin, Ukrayna'da barışın Rusya'nın özel askeri harekât kapsamındaki hedeflerine ulaştığında sağlanacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı, özel askeri harekâta başladıklarında ilan ettikleri hedeflerin değişmediğini belirterek Rusya'nın "Ukrayna'nın Nazilerden arındırılması ve silahsızlandırılması, Kiev'in tarafsız statüsünün güçlendirilmesi için çabalarını sürdüreceğinin" mesajını verdi.

"İstanbul'da Ukrayna'nın silahsızlandırılması konusunda mutabakat sağlanmıştı"

Mart 2022'de İstabul'da Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında yapılan müzakerelere değinen Putin şunları söyledi:

"İstanbul'daki müzakereler sırasında Ukrayna'nın silahsızlandırılmasıyla ilgili konularda mutabakat sağlanmıştı. Şimdi de anlaşma sağlanabilir ya da sorun güç yoluyla çözülebilir."

"Batı'yla ilişkileri biz bozmadık, onlar bizimle ilişkilerini bozdular"

Batı'yla ilgili ilişkilerden söz eden Putin, "İlişkileri biz bozmadık, onlar bizimle ilişkilerini bozdular ve çıkarlarımızı hiçe sayarak bizi ikinci plana itmeye çalıştılar" dedi.

Zelenski'nin Washington ziyareti

Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin yakın zamanda gerçekleştirdiği Washington ziyaretine atıfta bulundu ve Kiev’in "fiyaskoya dönen karşı saldırısını ‘başarılı’ olarak göstererek para dilendiğini" savunarak sözlerini şu şekilde sürüdürdü:

“Görünüşe göre bu (Zelenski’nin gezisi) Kiev rejiminin para dilenmek amacıyla yaptığı gezilerle bağlantılı. Onlar seyahat edip daha fazla para için yalvarırken Ukrayna ordusunun gerçek kayıplarına bakmaksızın sözde karşı saldırının başarıya ulaşacağı yalanını söylüyorlar. Sadece para alıyorlar, Hepsi bu...”

"Arjantin'in dolara geçmesi egemenliğini önemli ölçüde yitirmesi anlamına gelir"

Arjantin yeni Devlet Başkanı Javier Milei'nin dolara geçme kararını eleştiren Putin, yüzde 140'lık bir enflasyonun olduğu ortamda atılan bu adımın ülkenin egemenliğini önemli ölçüde yitirmesi anlamına geldiğini söyledi.

Ekonominin dolara endeksli olmasının ciddi sosyo-ekonomik sonuçlara gebe olduğunu söyleyen Putin, şöyle devam etti:

"Bu çok utanç verici olur, kendi ulusal paranı kaybetmek kendi egemenliğini kaybetmek demektir. Herhangi bir devlet, iç ekonomik sorunları çözerken öncelikle sosyal yükümlülükleri düşünür. Rusya, baskılara rağmen bu görevin üstesinden geliyor. Bunun yanında dolara endeksli olmak, sorunlar ortaya çıktığında ilaç, yol, eğitim vb. dahil kamusal harcamaların azaltılmasına yol açıyor. Ancak elbette bu, Arjantin'in iç meselesi"

"NATO'nun Rusya sınırlarına yaklaşma arzusu trajedilere yol açtı"

Ukrayna ile NATO arasında yakın zamanda imzalanan anlaşmaya da değinen Rusya Devlet Başkanı, NATO'nun Ukrayna'yı birliğe dahil ederek Rusya sınırlarına yaklaşma konusundaki dizginsiz arzusunun mevcut trajedilere yol açtığını söyledi.

Putin, sekiz yıldır Donbass'ta yaşanan kanlı olayların da şu anda yaşanılan trajedilerin kaynağı olduğunu savunurken, “Bununla birlikte NATO’nun sınırlarımıza doğru dizginsizce sızma isteği ve Ukrayna'nın NATO'ya alınması ile ilgili çabalar da bu trajediye yol açtı. Bizi bu önlemleri almamız için çok zorladılar” ifadelerini kullandı.

"Sorumlusu Peskov" esprisi

New York Times gazetesi muhabiri, Batılı medya kuruluşlarının temsilcilerinin neredeyse bir yıldır bu tür etkinliklere katılamadığını söyleyerek bugünkü programda bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Buna karşılık Rusya lideri, esprili bir tutumla bunun sorumlusunun Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov olduğunu söyledi. Peskov gülerek karşılık verirken Putin, "Ben açık ve demokrat görüşe sahip biriyim" diye ekledi.