Gündem

Prof. Nükhet Sirman'ın gözaltı süresi uzatıldı: Araştırma için görüştüğü kişi gerekçe gösteriliyor

T24'e konuşan avukatları, Sirman'ın gözaltına alınma gerekçesi için "Aziz Nesinlik bir hikâye" dedi

25 Mart 2024 14:34

Önceki gün İstanbul'da gözaltına alınarak Mersin'e götürülen Prof. Nükhet Sirman'ın gözaltı süresi uzatıldı. Soruşturma dosyasına kısıtlılık getirilen Sirman'ın yarın savcılığa çıkarılması bekleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Nükhet Sirman'ın, kurucu ortağı olduğu Dissensus Araştırma için Mersin'de yaptığı bir araştırmada, görüştüğü kişilerden birinin hakkındaki kriminal soruşturma nedeniyle teknik takibe takılması sonucu gözaltına alındığı öğrenildi.

İstanbul'dan Mersin İl Jandarma Karakolu'nda götürülen Sirman'ın soruşturma dosyasına kısıtlılık kararı alındığı öğrenildi. Sirman'ın ifade işlemleri için yarın savcılığa sevk edilmesi bekleniyor. 

Dün T24'e konuşan avukatları, Sirman'ın gözaltına alınma gerekçesi için "Aziz Nesinlik bir hikâye" yorumunu yapmıştı. 

Nükhet Sirman kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden emekli antropolog. Tarımda aile işletmeleri, Türkiye’de feminist hareketler, milliyetçilik ve modern ailenin oluşumu, namus kavramı ve namus cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet çalışmaları, sözlü tarih, duygu ve duygulanım çalışmaları, kültür ve dizi çalışmaları konularında araştırmalar yaptu, makaleler yayımladı. Ankara Perşembe Grubu, Kadın Eserleri Kütüphanesi, KA-DER, Amargi, Barış İçin Kadın Girişimi gibi feminist oluşumlarda çalıştı. Dissensus Araştırma ve Danışmanlık’ın kurucu ortağı. Kadına yönelik şiddet deneyimleri ve kurumsal politikaları, şiddet ve yoksulluk, gösteri sanatlarında cinsel taciz ve mobbing, kadınların doğurganlık  deneyimleri, toplumsal cinsiyet veri ve istatistikleri, yaşam hakkı ihlalleri gibi çeşitli konularda Dissensus içinde araştırmalar yürüttü. Yayımlanmış kitapları arasında "Turkish State-Turkish Society" ve "Üç Kuşak Cumhuriyet" bulunuyor.