Gündem

Prof. Mümtaz Soysal; öğrencisi başbakan, bakan ve milletvekilleriyle, meslektaşları, sendika temsilcileri ve öğrencileriyle son yolculuğuna uğurlandı

13 Kasım 2019 13:24

11 Kasım'da yaşamını yitiren Türkiye’de akademi ve siyaset dünyasında büyük bir iz bırakan eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal bugün son yolculuğuna uğurlandı. Soysal, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, 1976 yılında hayatını kaybeden, Türkiye edebiyatının önde gelen isimlerinden ilk eşi Sevgi Soysal'ın yanına defnedildi.

Mümtaz Soysal'ın Zincirlikuyu Camii'nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, eski Başbakan Mesut Yılmaz, Hikmet Çetin, Eski CHP Genel Başkanı ve gazeteci Altan Öymen, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın, CHP Milletvekili Muharrem İnce, Ahmet Tan, Prof. Hikmet Özdemir, Hüsamettin Özkan, T24 yazarı Hasan Cemal, T24 yazarı Tuğrul Eryılmaz, Prof. Bilsay Kuruç, Prof. Ruşen Keleş, avukat Turgut Kazan, Şükran Soner, Müfit Erkarakaş, Tarhan Erdem, Dolunay Kışlalı Edis, Ömer Laçiner, Süleyman Çelebi, Ercan Karakaş, Tahir Özyurtseven, Derya Sazak, Gülsün Bilgehan, Alev Coşkun, Alper Taş, Ali Sirmen, Yazgülü Aldoğan, Miyase İlknur, Çınar Oskay, gazeteci Yalçın Bayer, Asena Günal, Sedat Ergin, eski CHP Milletvekili Hakan Tartan, emekli diplomat Mehmet Ali Bayar katıldı.

"Saygıyla hürmetle anıyoruz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, "Mümtaz Soysal gerçekten de Türkiye için büyük bir kayıp. Bütün yaşamı adalet mücadelesiyle, insan hakları mücadelesiyle geçti. Türkiye'nin sağlıklı ve güzel bir anayasaya sahip olması için mücadele etti. Hapse atıldı, uzun süre hapiste kaldı, hapisteki hayatını da üç aşağı, beş yukarı hepimiz biliyoruz. Şöyle bir paradoks ile hep karşı karşıya kaldık; bu ülke için çalışanlar, bu ülke için mücadele edenler, adalet için mücadele edenler bir şekliyle ağır bir bedel ödüyorlar. O bedel ödeyenlerden bir tanesi de rahmetli Mümtaz Soysal'dı. Mütevazi bir hayatı vardı, görkemli saraylarda, görkemli evlerde oturmadı. Mütevazi kendi halinde oturan, yazan, çizen bir insandı. Aynı zamanda binlerce öğrenci yetiştirdi. Bir akademisyenin en temel gurur kaynağı yetiştirdiği öğrencilerdir. Onlar bugün Türkiye'nin bütün coğrafyasında, hatta dünya coğrafyasında hizmet veriyorlar. Kendisini saygıyla, hürmetle anıyoruz. Allah rahmet eylesin" dedi. 

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ise, "Benim hocamdı aynı zamanda. Hem siyasette, hem de üniversitede beraber olduk. Kendisini çok takdir ederdim. Kaybından dolayı büyük üzüntü duyuyorum, yakınlarına baş sağlığı diliyorum" diye konuştu. 

"Hepimizin başı sağ olsun"

Kızı Funda Soysal cenaze namazı öncesi güçlükle konuşarak, "Şu anda çok şey hissediyorum. Türkiye'nin, bütün insanların, hak hukuk mücadelesi veren herkesin, bütün öğrencilerin, gazetecilerin, sendikacıların, hepimizin başı sağ olsun" dedi. 

Mümtaz Soysal'ın cenazesine, TBMM Başkanı, KKTC Cumhurbaşkanlığı, CHP GB Kemal Kolıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu, Ankara SBF Dekanlığı, Galatasaray LiseMeral Akşener, MSB Hulusi Akar ve eşi, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, TKP, Mülkiyeliler Birliği, 68’li Mülkiyeliler, İlber Ortaylı, Hüsamettin Cindoruk, Hikmet Uluğbay, ÇEV, Cumhuriyet gazetesi, TBB, Klavuz Kaptanlar Derneği, Halkın Kurtuluş Partisi, Gemi Mühendisleri Odası, İonna Kuçuradi, Bodrum/Sarıyer/Ataşehir Belediye başkanlıklarının da aralarında bulunduğu çok sayıda belediye, üniversiteler çelenk gönderdi.

Kılınan cenaze namazının ardından Mümtaz Soysal alkışlar eşliğinde eşi Sevgi Soysal'ın yanına defnedildi.

Prof. Mümtaz Soysal ile Sevgi Soysal’ın büyük kızı Defne Soysal taziyeleri kabul ederken

TIKLAYIN - Prof. Mümtaz Soysal hayatını kaybetti

TIKLAYIN - Ölümünün 40. yıl dönümünde Sevgi Soysal'dan mektuplar

TIKLAYIN - Mümtaz Soysal'ın ardından: Baskılarla akademinin susturulamayacağını kanıtlamış bir bilim insanı…

TIKLAYIN - Mülkiye'nin efsane hocası Mümtaz Soysal'ı 68 ve 80 kuşağından öğrencileri Tuğrul Eryılmaz ile Doğan Akın anlattı

TIKLAYIN - Hiç “çoğunlukta” olmadı ama hep “çoğunluğu” etkiledi