Sağlık

Prof. Müftüoğlu yanıtladı: Reflü kanser yapar mı?

21 Aralık 2023 08:08

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, asitli mide muhtevasının yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanabilecek 'reflü' hastalığının giderek yaygınlaşan sağlık problemlerinden biri olduğunu belirterek, kanserle ilişkisine dikkat çekti ve geciktirilmeden tedavi olunması gerektiğini belirtti.

Prof. Müftüoğlu, "Reflü kanser yapar mı" başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"Bunun farklı nedenleri olsa da temel sorun muhtemelen yine aynı mesele: STRES SALGINI. Tabii ki reflünün başka nedenleri de var: Hızlı ve çabuk yemek, büyük lokmaları adeta çiğnemeden yutmak, yatağa girmeden hemen önce tıka basa karın doyurmak, unlu-şekerli gıdalara, kızarmış besinlere ağırlık vermek, portakal-greyfurt suları, limonata vs. ile mide asidini tetiklemek, aşırı kilo, iyice sıkıştırılmış kemerler ve daha pek çok hata mide reflüsünü tetikleyebiliyor. Yemek borusu ile midenin birleşme noktasındaki fıtıkların da (mide fıtığı) reflüye yol açabileceği biliniyor.

Gastroenteroloji uzmanları, son zamanlarda daha sık karşılaştıkları yemek borusu kanserlerinin de maalesef reflü salgınıyla ilişkili olabileceğini düşünüyor. Asitli mide sıvısının yemek borusunda yaptığı tahriş zamanla doku harabiyetine dönüştüğünde burada 'metaplazi' denen önemli yapısal değişimlere yol açıyor. Eğer sorun vaktinde tedabi edilmezse dokusal değişimler maalesef- zamanla kansere dönüşebiliyor. Bu nedenle reflü meselesinin de her sağlık sorunu gibi geciktirilmeden tedavisinde fayda var."