Sağlık

Prof. Müftüoğlu: Psikolojik bağışıklık nasıl güçlendirilir?

09 Mart 2023 08:13

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "psikolojik bağışıklığın" önemine dikkat çektiği yazısında birtakım tavsiyelerde bulundu. 

"Afet dönemlerinde psikolojik bağışıklığı güçlendirmek ve onu strese karşı daha dirençli hale getirecek 'psikolojik antikorlar'ı yeterince üretmek öncelikli görevlerimizden biridir" diyen Prof. Müftüoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Daha güçlü ve daha çok psikolojik antikor üreterek psikolojik bağışıklık gücünü korumanın yolu öncelikle 'aidiyet duygusunun devreye sokulması ve geliştirilmesi'nden geçiyor. Bunun hemen arkasından da 'sosyal/toplumsal bağların devreye sokulması ve büyütülmesi' geliyor. 'Manevi güc'ü arttırmak, 'şükür duygusu'na sığınmak, suçlamak ve yargılamak yerine 'olumlu ortak değerler'de buluşmaya çalışmak ve mümkün olduğu ölçüde çelik gibi sağlam ama son derece esnek bir ruhsal direnç ve güçle 'pozitif bir yaklaşım' içinde olmak psikolojik bağışıklığı güçlendirmenin ve daha çok psikolojik antikor üretmenin en etkili yolları olarak gösteriliyor. "