Sağlık

Prof. Müftüoğlu: Organ naklinde arzuladığımız sayılardan hâlâ çok uzağız

"Organ nakli bekleyen hastaların sayısı maalesef hızla artıyor"

09 Kasım 2023 08:35

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, organ bağışı sayısının yetersiz olduğuna dikkat çekerek, vatandaşlara çağrı yaptı. 

"Her yıl giderek artması gereken organ nakli rakamlarında arzuladığımız rakamları yakalamaktan hâlâ çok uzağız" diyen Prof. Müftüoğlu, köşesinde şunları yazdı:

"Öncelikle böbrek nakli olmak üzere her türlü organ nakli için mükemmel merkezlerimiz, tecrübeli doktorlarımız ve son derece yetenekli sağlık kadrolarımız olmasına rağmen özellikle kadavradan nakiller konusunda hâlâ ve maalesef istediğimiz noktaya bir türlü ulaşamıyoruz. Ulaşabildiğimiz mevcut organ nakli rakamlarının çoğunu canlıdan canlıya nakillerle elde edebiliyoruz.

Uzmanlar her gün en az 7 vatandaşımızın organ nakli olamadığı için yaşamını yitirdiğini söylüyor. Kısacası organ nakli bekleyen hastaların sayısı maalesef hızla artıyor. Bu nedenle her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında 'Organ ve Doku Bağış Haftası'nda gündeme getirdiğimiz bu önemli eksikliğimizi daha sık ve çok gündemde tutmamız lazım. Lütfen organ bağışı konusunda daha duyarlı olalım ve daha çok insana, daha çok hayata, daha çok ömre dokunmaya ve ömür katmaya çalışalım." 

Yazının tamamı için tıklayın.