Gündem

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Sri Lanka'nın iflasını yazdı: El parasıyla ihtişamlı ama verimsiz ve geleceği ipotek altına alan yatırımlarla düzlüğe çıkılmayacağı test edildi

Protestocular, Sri Lanka'da ülkeden kaçan başkanın sarayına girmişti.

17 Temmuz 2022 10:30

Cumhuriyet gazetesi yazarı Veysel Ulusoy, Sri Lanka'nın tarihinde ilk kez dış borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiğini belirterek, "Bu, ülkenin ekonomi tarihine son 70-75 yıllın en kötü ekonomik krizi olarak kaydedildi. Mayıs ayı itibarıyla ülke dış borç ödeme yeteneğini kaybetti.

Sadece bu da değil. Rezervlerinde buharlaşan döviz ve altın varlıkları dolayısıyla ithalat edilen ürünlerin ödemeleri de gerçekleşemedi. Bu ise akaryakıt kıtlığının yanında gıda ve ilaç sıkıntısını da ülkede kalıcı kıldı.
Gelinen nokta aslında yolsuzlukların da en üst seviyeye ulaştığı ülkede bir sonucun fotoğrafıydı. Tek kişi, diğer bir ifadeyle aynı aile bireylerinin yıllarca yönettiği ülkenin zaten gelmesi kaçınılmaz olan son durağıydı..." diye yazdı.

Sri Lanka'da devleti yıllarca yöneten ailenin hatalarını başkalarına yüklediğine işaret eden Ulusoy, "Ülkenin kaynaklarını yıllarca yok eden, el parasıyla yapılan ihtişamlı ama verimsiz ve geleceği ipotek alına alan yatırımlarla, ithal edilen gübreye ödeyecek para bile bırakmayan bir ekonomik politikanın sonucunda düzlüğe çıkmanın olanaksızlığı acı bir şekilde test edildi. Kızım sana söylüyorum misali..." ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...