Gündem

Prof. Dr. Nükhet Sirman imza ve yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldı

26 Mart 2024 19:10

Mersin'de yaptığı bir araştırmada görüştüğü bir kişi nedeniyle gözaltına alınan Prof. Dr. Nükhet Sirman, adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edilmesinin ardından imza ve yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldı. 

Boğaziçi'den emekli Prof. Dr. Sirman, İstanbul'da gözaltına alınarak Mersin'e götürülmüştü. Dissensus Araştırma'nın kurucu ortağı Sirman'ın, Mersin'de yaptığı bir araştırmada, görüştüğü kişilerden birinin hakkındaki kriminal soruşturma nedeniyle teknik takibe takılması sonucu gözaltına alındığı öğrenilmişti. Sirman, adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edildi.

Sirman'ın imza ve yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi. 

TIKLAYIN - Prof. Nükhet Sirman, araştırma için görüştüğü kişi gerekçe gösterilip gözaltına alındı: "Aziz Nesinlik bir hikâye"

TIKLAYIN - Prof. Nükhet Sirman'ın gözaltı süresi uzatıldı: Araştırma için görüştüğü kişi gerekçe gösteriliyor

TIKLAYIN - Mersin Kadın Platformu: Yol arkadaşımız, dostumuz Nükhet Sirman yalnız değildir, işkenceye dönüşen bu hale son verilsin!

Nükhet Sirman kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden emekli antropolog Prof. Dr. Nükhet Sirman, tarımda aile işletmeleri, Türkiye’de feminist hareketler, milliyetçilik ve modern ailenin oluşumu, namus kavramı ve namus cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyet çalışmaları, sözlü tarih, duygu ve duygulanım çalışmaları, kültür ve dizi çalışmaları konularında araştırmalar yaptı, makaleler yayımladı.

Ankara Perşembe Grubu, Kadın Eserleri Kütüphanesi, KA-DER, Amargi, Barış İçin Kadın Girişimi gibi feminist oluşumlarda çalıştı.

Dissensus Araştırma ve Danışmanlık’ın kurucu ortağı olan Sirman, kadına yönelik şiddet deneyimleri ve kurumsal politikaları, şiddet ve yoksulluk, gösteri sanatlarında cinsel taciz ve mobbing, kadınların doğurganlık  deneyimleri, toplumsal cinsiyet veri ve istatistikleri, yaşam hakkı ihlalleri gibi çeşitli konularda Dissensus içinde araştırmalar yürüttü.

Yayımlanmış kitapları arasında "Turkish State-Turkish Society" ve "Üç Kuşak Cumhuriyet" bulunuyor.