Sağlık

Prof. Dr. Müftüoğlu: Yeni araştırmalar D vitamininin “kanserden korunma” ve “mevcut kanserle mücadelede” işe yarayabileceğini gösteriyor

06 Mayıs 2023 08:12

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “Tıp dünyası D vitamininin önemini -maalesef- yeteri kadar bilmiyordu, henüz yeni yeni farkına varıyor” diyerek D vitaminine dikkati çektiği bugünkü yazısında, “Yeni araştırmalar ise bize D vitamininin ‘kanserden korunma’ ve ‘mevcut bir kanser ile mücadelede’ de işe yarayabileceğini gösteriyor” dedi.

Prof. Dr. Müftüoğlu, D vitamini ile ilgili şu bilgileri aktardı:

Güneşin yoğun olduğu Afrika kıtasında kuzey ülkelerinde sık görülen bazı kanserlere, örneğin kolon ve meme kanserlerine daha az rastlanıyor. Araştırmalar güneşten gelen o mucizenin öncelikli nedeninin ise D vitamini olduğunu gösteriyor. İşte bu nedenle kanserden korunmada da mevcut bir kanserle daha etkili mücadelede de bedenimizde yeterli miktarda D vitamini stokunun bulunması çok önemli bir ayrıntı.

DNA’yı keşfeden 2 biliminsanından biri olan Watson, kalınbağırsak kanserine yakalandığında kendisini D vitamini takviyeleriyle güçlendirmeye gayret etti ve hatırı sayılır bir başarı da kazandı. D vitamininin bu gücünü bağışıklık sistemimizi güçlendirerek gerçekleştirdiğini şimdilerde çok daha iyi biliyoruz. Bu vitamin bizi bazı kanserlerden sadece korumakla kalmıyor, mevcut kanserli hücrelerin daha hızlı yayılmasını da frenleyebiliyor. D vitamini ile ilişkilendirilen kanserler arasında ise öncelikle “kalınbağırsak, meme, yumurtalık ve prostat kanserleri” yer alıyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.