Ekonomi

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: Ekonomi yönetimi hayal dünyasında gezdiği izlenimi güçleniyor

07 Kasım 2023 08:58

Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “Aylar ilerliyor enflasyonun gerilediğine, önümüzdeki aylarda gerileyeceğine ilişkin net bir resim ortaya konamıyor. Ekonomi yönetiminin de dile getirdiği gibi enflasyonun bir bileşeni de beklentiler. Şu ana kadar enflasyon beklentilerini kıracak bir eğilim gözlenemedi” değerlendirmesinde bulundu.

"Enflasyon ivme kaybetmiyor"

"Enflasyon ivme kaybetmiyor" başlıklı yazısında açıklanan son enflasyon raporuna işaret eden Kozanoğlu, şunları kaydetti:

“2023 yıl sonu enflasyonu yüzde 65’e, 2024 yılı enflasyonu da yüzde 36’ya yukarı doğru revize edildi. 2023’ün ilk on ayı enflasyonu yüzde 55. Demek ki Kasım ve Aralık aylarında ortalama yüzde 5 gibi görece yüksek enflasyonlar bekleniyor. 2023 yıl sonu enflasyonun 7 puan artışla yüzde 58’den yüzde 65’e çekilmesi döviz kuru, işlenmemiş gıda ürünlerinde arz yönlü etkiler ve akaryakıt fiyatlarının etkisiyle açıklanıyor. Bunun özeti, aslında tahminlerin dikiş tutmamasıdır.”

“Ekonomi yönetimi hayal dünyasında gezdiği izlenimi güçleniyor"

Kozanoğlu, Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan yaptığı enflasyon raporu sunuşunu da değerlendirdi. “On İkinci Kalkınma Planı’nda 2024-2028 arasında ortalama yüzde 5 büyüme oranı tutturulacağı söyleniyor. Orta Vadeli Program’da ise 2024’te yüzde 4.0, 2025’te yüzde 4.5, 2026’da ise yüzde 5 büyüme öngörülüyordu. Her iki belgenin uyumlu olması gereğinin gözetildiğini varsayarsak, demek ki 2027-2028’de yüzde 6 gibi çok yüksek büyüme oranları hedefleniyor. Büyümenin trendin bu denli yukarısına çıktığı bir dönemde enflasyonun yüzde 5’e inmesi hiç gerçekçi görünmüyor” çıkarımı yapan Kozaoğlu, “Bu da; bir bütün olarak düşündüğümüzde, ekonomi yönetiminin hayal dünyasında gezindiği izlenimini güçlendiriyor” görüşünü ifade etti.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


TIKLAYIN - Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan: Dezenflasyon Mayıs 2024'ten sonra, enflasyonun görünümünde 'belirgin bir iyileşme' diyecek kadar süre geçmedi

TIKLAYIN - Enflasyon, TÜİK'e göre yüzde 61, ENAG'a göre yüzde 126