Ekonomi

Prof. Dr. Hakan Kara'dan Merkez Bankası'nın mektubundaki "asgari ücret" detayına: Hükûmetin bilgisi dahilinde metne girmiştir

Merkez Bankası hükümete asgari ücrete temmuz ayında ek zam yapılıp yapılmaması konusunda öneride bulundu

07 Nisan 2024 13:58

Ekonomi gündeminin ana konusu dün Merkez Bankası’nın hükûmete yazdığı mektup oldu. Konuya ilişkin Prof. Dr. Hakan Kara’dan dikkati çeken bir değerlendirme geldi. 2006'da hükümete açık mektubu yazan ilk kişi olduğunu aktaran Kara'ya göre; asgari ücretle ilgili çağrı hükûmetin bilgisi dahilinde metne girdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023’te enflasyon hedefinin tutturulamaması üzerine hükümete bir mektup yazmıştı. TCMB'nin internet sitesinde yer alan mektupta, asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile ücret ve vergi ayarlamalarında OVP’de sunulan enflasyon tahminlerinin gözetilmesinin de önem taşıdığı belirtilmişti.

TIKLAYIN - Merkez Bankası’ndan hükümete açık mektup: Asgari ücretin yılda bir güncellenmesi kritik bir önem taşıyor

Eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 2006 yılında hükümete ilk açık mektubu yazan kişi olduğunu belirterek, asgari ücrete ilişkin “yılda bir kez güncellenmesi” çağrısına dair şunları yazdı:

"TCMB, Hükümete yazdığı mektupta, OVP çerçevesinde asgari ücretin yılda bir belirlenmesini gündeme getirmiş. 2006'da ilk açık mektubu yazmıştım, bu metinlerin yayınlanmadan önce ilgili Bakana gittiğini hatırlıyorum. Dolayısıyla, ifade metne Hükümetin bilgisi dahilinde girmiştir.

Merkez Bankası’nın asgari ücrete bu kadar vurgu yapması muhtemelen ülke genelinde çalışanların yarısının asgari ücretli olmasından kaynaklanıyor. Yine de teknokratların bu kadar hassas bir konuya doğrudan müdahil olması iyi bir fikir mi emin değilim.”