Gündem

Prof. Dr. Füsun Üstel: Önümüzdeki dönem kolay olmayacak, 2010 yılında başlayan süreç tekrar edebilir

“Bir aradayız ve buradayız”

13 Ekim 2019 12:57

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı için hakkında hapis cezası verilen ve iki buçuk ay cezaevinde kaldıktan sonra 22 Temmuz'da tahliye edilen Prof. Dr. Füsun Üstel, "Önümüzdeki dönem kolay olmayacak. 2010 yılında başlayan süreç tekrar edebilir. Hak ihlalleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Dönüş neşe içinde ve bilimsel olmalı. En kısa zamanda haklarımızı alarak neşe içinde dönelim" dedi.

Eğitim Sen ve Dayanışma Akademilerinin ortaklaşa düzenlediği akademik yıl açılışı, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapıldı. Akamdemik yıl açılışında, üniversitelerin niteliksizleştirilmesine ve piyasalaştırılmasına, izlenen ihraç ve tasfiye politikalarına karşı içeride ve dışarıda ısrarla “Bir aradayız ve buradayız” vurgusu öne çıktı. Açılış kapsamında, Prof. Dr. Füsun Üstel ders verdi. Üstel, Türkiye’de akademiye yönelik baskıların her dönem olduğunu belirterek, 2010 sonrasında bu baskıların arttığını belirtti.

2010 yılında üniversitelere yönelik sistematik bir baskının başladığını kaydeden Üstel, şunları söyledi:

“Üniversitelere ve akademisyenlere yönelik itibarsızlaştırma sistematik bir hal aldı. Bu dönem Terörle Mücadele Kanunu kapsamında öğrenciler ceza aldı, tutuklandı. Sorulan sorulardan, yapılacak araştırmalara kadar her alanda bir saldırı ile karşılaşıldı. Biat kültürü yoğunlaştırıldı. Baskının arttığı bu dönemde, örgütlü mücadele ve eylemler arttı. Baskının şiddetlendiği, eylemlerin arttığı bu dönemde ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ metni çıktı ortaya. İktidar, nihai bir çözüm olarak OHAL süreci ile ‘Yok etme’ planını uyguladı.”

KHK süreçlerinin çok ağır olduğunu ifade eden Üstel, bu döneme ilişkin en önemli şeyin belgelendirme olduğunu ve bu hafızanın ileride önlerini açacağını söyledi. Üstel, “Bu süreçte üniversiteden koptuk ama akademiden kopmadık. Dayanışma akademileri ile akademiyi tarihsel anlamı ile buluşturduk. Kendi öğrencilerimiz dışında başka öğrencilerle ve öğrenci olmayanlarla buluştuk” diye konuştu.



TIKLAYIN - Prof. Dr. Füsun Üstel'in tahliye kararının tam metni