Ekonomi

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu: Yeni TL enstrümanı enflasyona endeksli bir süper bono olabilir

Prof. Dr. Erkan, Enflasyon Raporu sunumunda TL tasarrufları artıracak yeni enstrümanların açıklanacağını belirtmişti

02 Ağustos 2023 14:00

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın da çalışmalarının sürdüğünü belirttiği gibi tasarruf sahibine enflasyon üzerinde ya da en az o kadar getiri sağlayacak bir enstrüman sunulmasını beklediğini, enflasyon aşağı dönene kadar dövize yönelimi engellemeye yönelik 3-6 aylık bir süper bono adımının biraz daha gerçekçi olabileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Aslanoğlu, Ekonomim gazetesine değerlendirmelerde bulundu. Enflasyon Raporu ve TCMB'ye yapılan yeni atamaların ardından faiz politikasına ilişkin tahminlerde bulunan Prof. Dr. Aslanoğlu, şunları söyledi:

"Henüz güçlü bir faiz artırımı sinyali verilmiyor"

"Sayın Başkan'ın sunumunu ve söylemlerini biraz daha esas almamız gerekiyor. Güçlü bir şekilde enflasyonla mücadele isteği var. Eldeki tüm araçları, yaratıcı araçlarla da kullanma istekliliği var. Merkez Bankası kredibilitesini arttırmaya çalışıyor. Gerçekçi enflasyon raporu, kurulda yapılan değişiklikler, daha şeffaf olmak bunun bir parçası. Faiz artırımlarının devam edeceği yönünde bir vurgu da var.

Verilen sinyalleri bir araya getirdiğimizde, faiz artırımlarının daha küçük adımlarla ve daha sınırlı bir noktaya kadar devam edeceği yönünde bir algı oluştu. Başkan yardımcılığı veya kurul üyeleri değişikliği henüz daha güçlü bir faiz artırım sinyali vermiyor. Ama başkan ya da başkan yardımcılardan önümüzdeki dönemde farklı açıklamalar gelirse bunu da düşünürüz."        

Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 60'larda

Temmuz enflasyonunun çift hanelerde gelebileceğini belirten Prof. Dr. Aslanoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Temmuz ayı enflasyonu tarihi yüksek seviyede gelecek. Çift taneli olabilir. Yüzde 10-11 gibi bir rakam gelebileceğini düşünüyorum. Yıllık enflasyon ise yüzde 50’lere yaklaşabilir. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini gerçekçi ama ben biraz yılsonu için daha yukarılarda yüzde 60’larda dengeleneceğini zannediyorum. Merkez Bankası aslında yüzde 58'i biraz orta noktası olarak da alıyor. O patikaya bakarsak Merkez Bankası da bunun üzerinde olabileceğini öngörüyor.

Ben o öngörünün de üzerinde olacağını düşünüyorum. Enflasyonist dinamikleri güçlendiren faktörlerle beraber gelecek yıl temmuza kadar baz etkisi terse çalışacak. Eğer her şey yolunda giderse 2024 Temmuz'da tekrar düşüş görürüz. Önümüzdeki 9-10 ay enflasyon önce yükselip sonra o yüksek patikada salındığı şekilde gidecek."

"3-6 aylık bir süper bono adımı biraz daha gerçekçi olabilir"

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bahsettiği yeni TL enstrümanına ilişkin konuşan Prof. Dr. Aslanoğlu, şunları belirtti:

"Mevduat faizlerine ikame edecek Türk Lirası tasarrufları cazip kılacak bir enstrümana ihtiyaç var. Tasarruf sahibine beklenen enflasyon üzerinde ya da en az o kadar getiri sağlayacak bir enstrüman muhtemelen gelecek diye düşünüyorum. Dolayısıyla enflasyona endeksli bir takım mevduatlar olabilir. Bunun yükünün kime kalacağı önemli. KKM’de olduğu gibi bankalar bunu karşılayacaksa o zaman kredi faizlerini de çok çok daha yükseltmeleri gerekir.

Bu yük Hazine’ye kalacaksa o da bir başka sorun anlamına gelir. Süper bono tarafı daha gerçekçi geliyor. Enflasyon aşağı dönene kadar dövize yönelimi engellemeye yönelik 3-6 aylık bir süper bono adımı biraz daha gerçekçi olabilir."