Gündem

Prof. Dr. Barış Doster: Amaçları bilimsel eğitimi bitirip medreseye bir adım yaklaşmak

16 Temmuz 2023 13:00

Prof. Dr. Barış Doster, laiklik ve kız okullarıyla ilgili tartışmaları değerlendirirken, “Bakın İranlı kadınlar eylem yaparken ‘Yaşasın Mustafa Kemal Paşa' sloganları atıyorlar. Onlar laikliğin özgürlükle ve toplumsal barışla ilgisinin farkındalar” dedi.

Prof. Dr. Barış Doster, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “kız okulları” söyleminden sonra başlayan “karma eğitim” tartışmaları ile devamında laikliğin hedef alındığı açıklamaları değerlendirdi. “Amaç, elbette eğitimin karma, bilimsel, laik, eşit bir eğitim olmaktan daha da çıkarılması, artık tamamen haremlik-selamlık bir eğitim düzeni ile laiklikten uzaklaşıp medreseye yakınlaşma konusunda bir adım daha atılması ve eğitimden başlayarak hızlı bir şekilde diğer alanlarda da kadın ve erkekleri ayrıştırmak” diyen Doster, “Bakın İranlı kadınlar eylem yaparken ‘Yaşasın Mustafa Kemal Paşa' sloganları atıyorlar. Onlar laikliğin özgürlükle ve toplumsal barışla ilgisinin farkındalar” ifadelerini kullandı.

"AB, Türkiye'yi asla üye yapmaz”

Sözcü yazarı Ruhat Mengi’nin sorularını yanıtlayan Doster, NATO gündemine de değindi. İsveç, Türkiye için samimiyetle lobi yapsa bile Türkiye'nin AB'ye üye olamayacağını söyleyen Doster, “Çünkü bu AB'nin kendisini dünya ölçeğinde nasıl görmek istediğiyle alakalı” dedi. Doster, “Avrupa Birliği ne istiyor, diyor ki ‘Ben Türkiye'yi bir sığınmacı deposu, geçici ya da kalıcı bir tampon bölge olarak arada tutayım, bu sorunlu coğrafyalarla doğrudan sınır komşusu olmak yerine Türkiye'yi bir tampon bölge olarak konumlandırayım.’ Avrupa Birliği tam da bunu istiyor. Sırf bu sebeple bile AB, Türkiye'yi asla üye yapmaz” görüşünü ifade etti.

“Zirvenin kazananı ABD oldu”

Doster, ABD Başkanı Joe Biden ile Erdoğan arasındaki samimi görüntü hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu:

“ABD Başkanı, dünyanın ekonomik olarak en büyük gücünü, en büyük silahlı kuvvetlerini yöneten bir adam olarak gerçekçi, akılcı ve faydacı davranır. Bu zirvede istediğini kim aldı, ABD aldı. Kim U dönüşü yaptı, Türkiye U dönüşü yaptı, ABD İsveç'in üyeliğini istiyor muydu, istiyordu ve elde etti. ABD, Türkiye'nin Rusya ile arasına mesafe koymasını istiyor muydu, istiyordu, elde etti, peki Türkiye karşılığında ne elde etti? Efendim, ABD Başkanı dedi ki ‘Ben F16'ları Türkiye'ye vereceğim', peki bizim amacımız F16 almak mıydı, yoksa biz F35 mi istiyorduk? Dikkat edin, F-35'lerin adı bile anılmıyor. AB üyeliğinde ümit var mı, anında Almanya'dan açıklama geldi, yok. Bize teslim edilmeyen, endüstrimizle, sanayimizle üretim zincirinin bir halkası olduğumuz F35'lerle alakalı bir ümit var mı, hayır yok. Yani biz ceket istemişiz, bize demişler ki ‘Ceket yok, sana kravat verelim ama kravat vermek için de belli şartlarımız var’, o durumdayız biz.”

Röportajın tamamını okumak için tıklayın.