Gündem

Prof. Ahmet Ercan: Eğer depremi siz hissediyor, karşı bina hissetmiyorsa...

19 Aralık 2023 09:11

Yalova'da meydana gelen depremin ardından bazıları depremi hissederken bazıları hissetmedi. İTÜ öğretim üyesi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a bunun nedenini açıkladı.

Ercan, “Eğer depremi aynı binada yaşayan biri hissediyor komşusu hissetmiyorsa bu insani bir durum olabilir. Eğer karşılıklı binalarda iseniz ve biriniz hissediyor diğeriniz hissetmiyor ise o zaman bu durum insani olduğu kadar teknik olabilir. 54 yılını deprem araştırmalarına veren bir jeofizikçi olarak bana göre çok şey tekniktir. Araştırılmalı, önlem alınmalıdır" dedi. 

Aynı sokakta vs. olup depremi hissetmenin binadan binaya değişmesini "rezonans" ile açıklayan Ercan, şunları kaydetti:

"Rezonans yer ve yapı uyuşumu olarak açıklanabilir. Yerden gelen dalganın- basıncın yarattığı frekans ile yapının salınımının yani genleşmesinin daha çok olması, eğilime- boşluğa gelmesine rezonans deriz. Örneğin, genç, daha sulu- nemli, tarım alanları üzerine dikilen, 2 kattan yüksek binalar, sağlam zemine yapılan binalara göre daha çok rezonansa girebilir. Sen diyorsun ki ‘Emre son 2 depremi de şiddetli hissetti.’ Bu demek oluyor ki Emre’nin yaşadığı bina rezonansa girmiş yani zeminden gelen frekansı daha çok hissetmiş. Emre de binasının o titreşimi hissettiği ve salladığı kadar çok sallanmış. Unutma ki binaları yıkan fay kırılması değildir, yapının altından geçen sarsım dalgalarının gücü ile vuruş ivmesidir. Dalganın sarsımı ile binanın sallantısı uyumlanırsa (rezonansa girerse) evin aşırı sarsıntı/ çalkalanmadan yıkılabilir. Yani yapının rezonansa girmesi iyi bir şey değildir."