Kültür-Sanat

Pompeii: Antik kentte nefes kesici yeni tablolar bulundu

11 Nisan 2024 15:07

T24 Kültür-Sanat

MS 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu gömülen antik Roma şehri Pompeii'de yapılan yeni kazılarda çarpıcı sanat eserleri ortaya çıkarıldı.

Arkeologlar, keşiflerin antik bölgenin kalıntılarında bulunabilecek en güzel freskler arasında olduğunu söyledi. Mozaik zeminin bir milyondan fazla ayrı beyaz fayanstan oluştuğu açıklandı. 

Kayıp şehrin üçte birinin hâlâ volkanik kalıntılardan temizlenmesi gerekiyor. Bir nesildeki en büyük kazı olan mevcut kazı, Pompeii'nin Roma İmparatorluğu'nun insanları ve kültürüne açılan ilk penceresi olarak konumunun altını çiziyor.

Park müdürü Dr Gabriel Zuchtriegel, "Muhtemelen duvarların sade rengi, gün batımından sonra eğlence sırasında kullanılan lambaların duman birikintilerini gizlemek için seçilmişti. Parıldayan ışıkta resimler neredeyse canlanırdı" diye konuştu. 

Baş restoratör Dr. Roberta Prisco, bir kemerin çökmesini engellemeye çalıştıklarını söyleyerek, "Sorumluluk çok büyük. Yaptığımız işe karşı büyük bir tutkumuz ve derin bir sevgimiz var, çünkü ortaya çıkardığımız ve koruduğumuz şey bizden sonra gelecek nesillerin de mutluluğu içindir" diye konuştu.