Dünya

Polonya sınırında bir kadın doğum yaptı, yetkililer kadının sınırdan geri çevrildiği iddialarını yalanladı

28 Nisan 2024 12:49

T24 Dış Haberler

Eritreli hamile bir kadının Polonya-Belarus sınırında tek başına doğum yaptığı ve sınır görevlileri tarafından geri çevrildiği iddia edildi.

Polonya hükümeti, aktivistlerin askerlerin kadını geri çevirdiğini söylemesinin ardından iddiaları yalanladı. 

İçişleri Bakan Yardımcısı Maciej Duszczyk BBC'ye yaptığı açıklamada kadının yeni doğan bebeğiyle birlikte Polonya sınırına geldiğini ve hastaneye kaldırıldığını söyledi. Ancak aktivistler kadının daha önce de Polonya'ya girmeye çalıştığını ve bir aydır ormanlık sınır bölgesinde bulunduğunu söyledi.

Polonya hükümeti “daha insani” bir sınır politikası sözü vermişti. Ancak aktivistler Polonyalı sınır muhafızlarının Belarus'tan sınırı geçmeye çalışan göçmenleri geri çevirmeye devam ettiğini söyledi.

Polonya, Belarus'u “hibrid savaş” eylemi olarak göçmen akışını teşvik etmekle suçladı. 

Duszczyk, bir kadının olağanüstü soğuk havalarda bir ay boyunca ormanda yaşamasının ve tek başına doğum yapmasının neredeyse imkansız olduğunu, sınır muhafızlarının kadını bulduklarında sınıra yakın Hajnówka'daki hastaneye götürdüklerini söyledi.

Ancak sınırı geçmeye çalışan insanlara yardım eden aktivist ve insan hakları çalışanlarından oluşan Grupa Granica'dan Adam Barwiński BBC'ye yaptığı açıklamada 38 yaşındaki kadının sınır tellerini geçtikten sonra Polonya askerlerinden yardım istediğini ancak Polonya'ya girişine izin verilmediğini söylediğini aktardı.

Barwiński, ismini vermek istemeyen kadının kendilerine “güvenli bir yer aramak için” uzun yıllardır yollarda olduğunu ve Belarus'tan Polonya sınırına gelmeden önce Etiyopya, Kenya ve Uganda'daki mülteci kamplarında birkaç yıl geçirdiğini söylediğini aktardı. Grupa Granica, kadının ormanda tek başına doğum yaptığını söyledi. 

Barwiński, “Bu dram sona ermeli, hiç kimse bu koşullar altında doğum yapmaya zorlanmamalı” diye konuştu. 

Duszczyk, Donald Tusk hükümetinin geri çevirmeleri sürdürdüğünü reddetti ve en büyük önceliğinin “sınırda sıfır ölüm” olduğunu söyledi.

Duszczyk, “Eritreli anne ve bebek sınırda askerler tarafından alınıp hastaneye gönderildiklerinde uluslararası koruma talebinde bulundu ve biz de AB hukuku çerçevesinde prosedürü başlattık. Doğumu gerçekleşti ve şu anda bir apartman dairesinde yaşıyor. Gençlere ve kadınlara yardım etmek için elimizden geleni yapıyoruz ve bu yılın Ocak ayından bu yana uluslararası koruma talep eden 350 göçmeni kabul ettik” açıklamasında bulundu.