Dünya

Polonya'da aşırı sağcı milletvekili, Yahudi bayramını temsil eden Hanuka mumlarını yangın tüpüyle söndürdü; Meclis oturumlara ara verdi

Parlamento olayla ilgilenmek üzere oturumlara ara verdi ve Braun günün geri kalanında görevden uzaklaştırıldı

13 Aralık 2023 09:01

T24 Dış Haberler

Polonya'da aşırı sağcı milletvekili Grzegorz Braun, Polonya parlamentosunda Hanuka Bayramı için yakılan menoradaki mumları söndürdü. Braun'un bu hareketi, yeni hükümetin güven oylamasından önce görüşmeleri aksattı.

Aşırı sağcı milletvekili Grzegorz Braun, televizyonda menoraya yangın söndürücü sıkarken görüntülendi. Bölgeyi sis kapladı. Parlamento olayla ilgilenmek üzere oturumlara ara verdi ve Braun günün geri kalanında görevden uzaklaştırıldı.




Salı günü yeni hükümeti güvenoyu alan Donald Tusk, daha önce parlamentoda yaptığı ve görev planlarını özetleyen açılış konuşmasında olayı "utanç verici" olarak nitelendirdi. Tusk, "Bu kabul edilemez. Bu bir daha yaşanamaz" dedi.

Son 17 yıldır parlamentoda menora yakan Haham Sholom Ber Stambler, Braun'un "dikkat çekmek isteyen bir antisemit" olduğunu söyledi, ancak gösterinin aslında amaçlananın tam tersi bir etki yarattığını öne sürdü.

Braun kendini savundu

Olaydan hemen sonra kendisine utanıp utanmadığı sorulan Braun, "Şeytani tapınma eylemlerine katılanlar utanmalıdır" dedi. Diğer aşırı sağcı milletvekilleriyle el sıkışarak meclisten ayrıldı.

Parlamento Başkanı Szymon Hołownia, Braun'un eylemlerini kınadı. Hołownia gazetecilere yaptığı açıklamada "Parlamento başkanı olduğum sürece ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, antisemitizme ... tolerans gösterilmeyecektir" dedi.

İsrail'in Polonya Büyükelçisi Yacov Livne X'te "UTANÇ. Polonyalı bir parlamento üyesi az önce bunu yaptı. Biz orada Hanuka'yı kutladıktan birkaç dakika sonra" mesajını paylaştı.