Dünya

Politico: ABD Dışişleri Bakanı, milletvekillerini Azerbaycan'ın önümüzdeki haftalarda Ermenistan'ın güneyini işgal edebileceği konusunda uyardı

Blinken, Dışişleri Bakanlığı'nın Azerbaycan'ı sorumlu tutmanın yollarını aradığını ve ABD'nin Bakü'ye askeri yardım sağlamasına izin veren ve uzun süredir devam eden bir muafiyeti yenilemeyi planlamadığını söyledi

14 Ekim 2023 00:33

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in geçen hafta küçük bir grup milletvekilini, bakanlığınınAzerbaycan'ın yakında Ermenistan'ı işgal edebileceği ihtimalini takip ettiği konusunda uyardığı iddia edildi.

Politico'nun haberine göre; 3 Ekim'de yapılan bir telefon görüşmesinde milletvekillerinin Blinken'a, ülkesinin Eylül ayında gerçekleştirdiği Dağlık Karabağ operasyonu sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e karşı olası tedbirler konusunda baskı yaptığı ileri sürüldü. 

Blinken, Dışişleri Bakanlığı'nın Azerbaycan'ı sorumlu tutmanın yollarını aradığını ve ABD'nin Bakü'ye askeri yardım sağlamasına izin veren ve uzun süredir devam eden bir muafiyeti yenilemeyi planlamadığını söyledi.

Blinken, "Dışişleri Bakanlığı'nın önümüzdeki haftalarda Azerbaycan'ın güney Ermenistan'ı işgal etme olasılığını gördüğünü" de sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada telefon görüşmesi hakkında yorum yapmayı reddetti ancak bakanlığın "Ermenistan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne" ve çatışmanın "doğrudan görüşmeler" yoluyla çözülmesine olan bağlılığını vurguladı.

TIKLAYIN | Erdoğan'ın Zengezur Koridoru çıkışı İran'da nasıl yankı buldu?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, daha önce Ermenistan'a güney sınırı boyunca Azerbaycan anakarasını Türkiye ve İran sınırındaki Nahçıvan'a bağlayan Zengezur Koridoru'nu açma çağrısında bulunmuş ve sorunu "güç kullanarak" çözmekle tehdit etmişti. 

TIKLAYIN | Milli Savunma Bakanlığı'ndan, Ermenistan-Azerbaycan gerginliğine ilişkin açıklama: Zengezur koridorunun açılması büyük öneme sahip