Spor

PFDK açıkladı: İstanbulspor hükmen mağlup sayıldı, Başkan Sarıalioğlu'na hak mahrumiyeti ve para cezası verildi

23 Aralık 2023 23:29

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Trabzonspor maçında sahadan çekilen İstanbulspor'un hükmen mağlup sayılması ve 3 puanının silinmesi kararını verdi. Kulübün başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu'na ise 90 gün hak mahrumiyeti ve 780 bin lira para cezası verildi.

PFDK, karşılaşmanın 73. dakikasında sahadan çekilen İstanbulspor için verilecek cezayı açıkladı.

TFF'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, Trabzonspor'u konuk ettiği karşılaşmada sahayı terk etmesinden dolayı İstanbulspor'un 3-0 hükmen mağlup sayıldığı ve ev sahibi takıma 3 puan silme cezası uygulandığı belirtildi.

Sarıalioğlu'na 90 gün hak mahrumiyeti ve 780 bin lira para cezası

Sarı-siyahlı kulübün başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu'na ise akreditasyon talimatına aykırı eylemi ve başlamış müsabakadan takımı çekmesi suretiyle gerçekleştirilen sportmenliğe aykırı hareketi nedeniyle 90 gün hak mahrumiyeti ve 780 bin lira para cezası verildiği aktarıldı.

İstanbulspor-Trabzonspor maçından neler oldu?

Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçında yaşanan eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın Hakem Halil Umut Meler'e yumruk ve tekmeli saldırısı henüz tazeyken, futbol yine bir krize daha ev sahipliği yaptı. Trabzonspor'u evinde ağırlayan İstanbulspor, maçın 2-1 Trabzonspor'un üstünlüğüne geçtiği dakikalarda ani bir karar aldı. Karşılaşmanın 73. dakikasında sahaya inen İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, takımı sahadan çekti.

Trendyol Süper Lig'in 17. haftasında İstanbulspor-Trabzonspor maçının ilk yarısı 1-1 berabere bitti. Mücadelenin 67. dakikasında Esenyurt Necmi Kadıoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşmada, bordo-mavili takımı 2-1 öne geçiren golden önce Loshaj ile Mendy arasında Trabzonspor ceza sahası önünde yaşanan mücadele sonrasında Loshaj yerde kaldı. 


Hakem Ali Şansalan'ın oyunu devam ettirmesinin ardından pozisyonun devamında Trabzonspor, Onuachu ile ikinci golünü attı. VAR hakemi Serkan Totak, pozisyonu uzun süre kontrol ettikten sonra, maçın orta hakemi Ali Şansalan orta noktayı işaret ederek golün geçerli olduğunu işaret etti.

Bunun üzerine İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, 73. dakikada sahaya inerek, futbolcuları sahadan çekti. İstanbulsporlu oyuncular, uzun süre Başkan Sarıalioğlu'nu ikna etmeye çalıştı. Ancak Sarıalioğlu "Sorumluluk bende" diyerek bütün takımı tek tek soyunma odasına gönderdi. İstanbulspor kaptanı Mehmet Yeşil soyunma odasından dönerek sahaya çıkmayacaklarını deklare etti. Bunun üzerine Trabzonsporlu futbolcular ve maçın hakemleri sahayı terk etti. Hakem Şansalan da soyunma odasına giderken, İstanbulspor-Trabzonspor maçı yarıda kaldı. Maçla ilgili son kararı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) verecek.

İstanbulspor'dan ilk açıklama: Bedeli her ne olursa olsun

Çekilme sonrası ilk açıklama da İstanbulspor Asbaşkanı Ömer Saral'dan geldi. Trabzonspor karşısında takımın sahadan çekilmesinin ardından, "Bedeli her ne olursa olsun" şeklinde bir paylaşım yaptı.

TFF nasıl bir karar verebilir?

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Disiplin Yönetmeliği gereğince, bir takımın maçtan çekilmesi durumunda, o takım 3-0 mağlup ilan edilir.

Ayrıca, söz konusu takımın 3 puanı silinir ve bu eyleme sebep olan takımın başkanı, teknik direktörü ve sahada bulunan yöneticisi, iki yıl süreyle her türlü futbol faaliyetlerinden men edilir ve ağır bir para cezası verilir.

Bunların ötesinde, takım, hakem giderleri ve diğer masrafların yanı sıra, maçtan çekilme sonucu mağdur olan karşı takımın uğradığı zararları karşılamak üzere, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenen bir miktar tazminat ödemekle yükümlü kılınır.

TIKLAYIN - Yine hakem kararı, yine sahaya inen başkan: İstanbulspor yönetimi takımı sahadan çekti; "Bedeli ne olursa olsun" dedi!

TIKLAYIN - Sahadan çekilen İstanbulspor'dan ilk açıklama: Bedeli her ne olursa olsun...

TIKLAYIN - İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu'na tepki yağıyor: Türkiye’deki başkanlık sisteminde genel bir problem var gibi!

TIKLAYIN - Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı: Futbol adına üzücü, kararı TFF verecek

TIKLAYIN - Hakemin kararını beğenmeyen yönetim sahaya indi: Oyuncuların sahadan çekildiği İstanbulspor-Trabzonspor maçından kareler

TIKLAYIN - İstanbulspor, Trabzonspor maçında sahadan çekildi: TFF nasıl karar verebilir? Cezası ne olacak?

TIKLAYIN - İstanbulspor Başkanı Sarıalioğlu'ndan ilk açıklama: Takdir kamuoyunun, yapacak bir şey yok

TIKLAYIN - Takımı sahadan çeken İstanbulspor Başkanı Sarıalioğlu: TFF istifa etmez görevden alınır; TFF'nin istifa edecek yetkisi yok

TIKLAYIN - Fehmi Koru: “Futbolda kötü şeyler oluyor” deniliyor, sorunlu tek alan futbol değil ama çözüme ondan başlamakta yarar var

TIKLAYIN - Altaylı: Türk hakemleri "Maraton"la hedef haline geldi; “Bir kabzımal Türk hakemliğini bitiriyor” diyordum; beni dinleyen olmadı

TIKLAYIN - Trabzon'dan 'Saral'lara, inşaat sektöründen spor kulübüne; İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu kimdir?