Dünya

Peru'da tansiyon yükseliyor, protestolarda 18 kişi hayatını kaybetti

Ülkede 30 günlük OHAL ilan edilmişti

16 Aralık 2022 09:19

Peru'da, Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun 7 Aralık'ta Kongre'de görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protesto gösterilerinde ölü sayısı 18'e çıktı, 426 kişi yaralandı.

Başta başkent Lima olmak üzere Apurimac, Ancash, Ayacucho, Cajamarca, Cusco, Moquegua, Puno ve San kentlerinde sokaklara inen göstericiler, polisle çatıştı.

Olaylarda 9 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle kongre ve hükümet karşıtı eylemlerde ölü sayısı 18'e yükseldi.

Ombudsman Ofisi'nden yapılan açıklamada, güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan arbedede 216'sı polis, 210'u sivil toplam 426 kişinin yaralandığını bildirdi.

Eylemlerin yoğun yaşandığı Ayacucho ile Apurimac kentleri, 13 ölümle en çok can kaybının yaşandığı şehirler olarak dikkati çekiyor.

Göstericiler Castillo'nun serbest bırakılmasını istiyor

Ülke genelindeki olağanüstü hal (OHAL) ilanının ardından silahlı kuvvetlere bağlı binlerce asker, Lima'nın merkezinde konuşlandırıldı.

Protestocular, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını, gözaltında bulunan Castillo'nun bırakılmasını, Kongre'nin kapatılmasını ve seçim takviminin bir an önce belirlenmesini talep ediyor.

Seçim tarihi Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Boluarte ise "Protestocu kılığına girmiş şiddet yanlılarının ülkemizi tehlikeye atmaya çalıştığı son olaylara rağmen bir anne ve Cumhuriyet'in ilk kadın cumhurbaşkanı olarak size söylüyorum, ülkenin güvenliği için çalışma taahhüdümü bir kez daha teyit ediyorum" sözleriyle olaylara tepki göstermişti.

Yeni Boluarte, dünkü açıklamasında Ulusal Seçim Jürisi ile yapılan istişarelerin ardından genel seçimler için yeni tarihin Aralık 2023 olabileceğini duyurmuştu.

Hükümet, şiddet olayları ve protestolar nedeniyle 14 Aralık'ta ülke genelinde 30 günlüğüne OHAL ilan etmişti.

Boluarte ise istifa etmesi için kendisini günlerdir protesto eden göstericilere 14 Aralık'ta diyalog çağrısında bulunmuştu.