Dünya

Peru'da genel seçim talep edenlerin eylemleri sürüyor: Havaalanlarını basıldığı protestolarda en az beş kişi hayatını kaybetti

13 Aralık 2022 10:26

Güney Amerika ülkesi Peru'da devlet başkanı Pedro Castillo'nun Kongre'yi dağıtma girişimi sebebiyle azledilmesinin ve yerine Dina Boluarte’nin göreve getirilmesinin ardından genel seçime gidilmesini talep eden protestolar sürüyor. Protestolarda son 24 saatte bir havaalanı işgal edilirken beş kişi hayatını kaybetti.

Peru’da genel seçime gidilmesini talep eden protestolarda pazar günü Andahuaylas şehrinde protestocular havaalanını bastı. Havaalanında protestocular ve güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda iki eylemci hayatını kaybetti. Pazartesi günü ise Peru’nun ikinci büyük şehri Arequipa’da havaalanında yaşanan eylemlere 1500 kişi katıldı. Burada güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında bir kişi hayatını kaybetti.

Ülkedeki protestolarda iki kişi de Apurimac’taki eylemlerde hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden birinin 26, diğerinin 16 yaşında olduğu belirtildi.

Peru'daki eylemler özellikle azledilen Castillo'nun kaleleri olan kırsal bölgelerde ateşlendi. Büyük şehirlerin dışında meydana gelen eylemlerde protestocular bir polis merkezini yaktı ve silahlı kuvvetler tarafından kullanılan küçük bir havalimanını vandalize etti.

Castillo, geçen hafta devlet televizyonuna çıkarak çoğunluğunu muhalefetin oluşturduğu Kongre'yi feshedeceğini ve "özel acil durum hükümeti" kuracağını açıkladığı çarşamba günü gözaltında tamamlamıştı. Parlamento, kısa süre içinde bu sözleri ciddiye almayarak hızla toplanıp ve Castillo'yu azletmişti. Toplantıda, 101 milletvekili azil yönünde oy kullanırken sadece altı milletvekili "hayır" oyu vermiş, 10 vekil de oylamaya katılmamıştı. Castillo, daha sonra gözaltına alınarak, "isyan" ve "komplo" suçlamalarıyla hâkim karşısına çıkarıldı.

(AA)