Dünya

Peru'da Devlet Başkan Castillo'nun azledilmesinin ardından protestocular '"genel seçim"' talebiyle sokağa indi: 15 ve 18 yaşında iki genç hayatını kaybetti

12 Aralık 2022 07:31

T24 Dış Haberler

Güney Amerika ülkesi Peru'da devlet başkanı Pedro Castillo'nun Kongre'yi dağıtma girişimi sebebiyle azledilmesinin ardından genel seçim yapılması çağrısında bulunan protestolarda iki genç hayatını kaybederken 4 kişi de yaralandı. 

Yerel radyo RPP'nin aktardığına göre Peru Ombudsman Ofisi'nden yapılan açıklamada pazar günü Andahuaylas şehrinde 15 ve 18 yaşında iki kişinin öldüğü belirtildi. Açıklamada, "ölümlerin kurşun yaraları nedeniyle meydana gelmiş olabileceği" ifade edildi.

Apurimac bölgesinin Valisi Baltazar Lantaron, Canal N'e yaptığı açıklamada protestolarda dört kişinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığını bildirdi. 

Pazar günü protestocular bir kez daha çeşitli şehirlerde genel seçim talebiyle sokaklara çıktı. Başkent Lima'da güvenlik güçlerinin biber gazı kullandığı bildirildi. 

Peru'daki eylemler özellikle azledilen Castillo'nun kaleleri olan kırsal bölgelerde ateşlendi. Büyük şehirlerin dışında meydana gelen eylemlerde protestocular bir polis merkezini yaktı ve silahlı kuvvetler tarafından kullanılan küçük bir havalimanını vandalize etti.

Kongre üyesi Maria Taipe Coronado protestolar sebebiyle yeni Devlet Başkanı Dina Boluarte'ye istifa etmesi için çağrıda bulundu. Taipe, "Bu vatandaşın ölümü istifa etmeyen Sayın Dina'nın sorumluluğudur" dedi.

Taipe'nin konuşmasının ardından pazar günü twitter paylaşımında bulunan Boluarte, "hiçbir Perulunun hayatı siyasi çıkar için feda edilmeyi hak etmez" yazdı.

Castillo, geçen hafta devlet televizyonuna çıkarak çoğunluğunu muhalefetin oluşturduğu Kongre'yi feshedeceğini ve "özel acil durum hükümeti" kuracağını açıkladığı çarşamba günü gözaltında tamamlamıştı. Parlamento, kısa süre içinde bu sözleri ciddiye almayarak hızla toplanıp ve Castillo'yu azletmişti. Toplantıda, 101 milletvekili azil yönünde oy kullanırken sadece altı milletvekili "hayır" oyu vermiş, 10 vekil de oylamaya katılmamıştı. Castillo, daha sonra gözaltına alınarak, "isyan" ve "komplo" suçlamalarıyla hâkim karşısına çıkarıldı.