Dünya

Pentagon sızıntıları: Washington, müttefiklerine casusluk yaptığı iddialarının ardından ilişkilerde yara sarmaya çalışıyor

11 Nisan 2023 08:03

T24 Dış Haberler

Sızan "Pentagon belgeleri" ABD'nin Güney Kore ve İsrail gibi 'dost' ülkelerde casusluk yaptığına işaret ettikten sonra ABD müttefikleriyle arasını düzeltmek için harekete geçti. 

Salı günü ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Güney Koreli mevkidaşıyla konuşurken, Seul Güney Kore'nin ABD'ye silah satışıyla ilgili sızıntıların kaynağının Cumhurbaşkanlığı ofisi olabileceği iddialarını reddetti.

ABD'nin yıllardır yaşadığı bilinen en büyük ulusal güvenlik ihlali olan sızıntı, Rus işgali altındaki Ukrayna'nın cephanesinin azlığı ve ABD'nin istihbarat toplama yöntemlerine karşı önemli bilgiler içeriyordu.

Henüz gerçekliği resmen teyit edilmeyen belgelerde yer alan ve Seul'un iç yazışmaları olduğu düşünülen dökümanlar, Güney Kore'nin ABD'ye gönderdiği topçu mermilerinin daha sonra Ukrayna'ya gidebileceğinden endişe ettiğini gösteriyordu. Güney Kore silahlarının Ukrayna'da kullanılması, halkın büyük çoğunluğu tarafından desteklenen "savaştaki ülkelere silah göndermeme" politikasını ihlal edecekti. 

Salı günü Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un ofisi, Güney Kore'nin iç yazışmalarının ABD tarafından ele geçirilmiş olma ihtimalinin "çok düşük" olduğunu belirtti.

Güney Kore'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Kim Tae-hyo da raporun Güney Kore'nin iç yazışmaları üzerine hazırlandığı iddialarının gerçek olmadığını ve belgelerin üzerinde oynandığını iddia etti.

Kim, ABD'nin Güney Kore'de casusluk yaptığı iddialarının ikili ilişkilere zarar vermeyeceğini iddia etti.

Sızan ve CIA'ye ait olduğu belirtilen bir belge de İsrail istihbarat ajansı Mossad'ın çalışanlarını yargı reformu karşıtı protestolara katılmaya teşvik ettiğini gösteriyordu. İsrail, Mossad'ın eylemlere katıldığı iddialarını reddetti.