Dünya

Paşinyan, Kremlin'e mesafeli: Ukrayna işgaline destek vermediğimiz için Rusya, Azerbaycan'a karşı Ermenistan'ı savunmayı bıraktı

Ermenistan, geleneksel olarak Kremlin ile güçlü bağlara sahip ve askeri destek için Kremlin'e başvuruyor ve Kremlin'in denizaşırı ülkelerdeki en büyük üslerinden birine ev sahipliği yapıyor

04 Eylül 2023 09:29

T24 Dış Haberler

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan; Kremlin'i, Ukrayna'daki savaşına destek vermediği için Ermenistan'ı Azerbaycan saldırganlığına karşı savunmamakla suçladı.

Nikol Paşinyan, Kremlin'in Ukrayna'yı işgalinin Ermenistan'ı barışı koruma görevlerinden uzaklaştırdığını ve Rusya ile güvenlik anlaşmaları yapmanın bir anlamı olmadığını söyledi.

İtalya'nın La Repubblica gazetesine verdiği demeçte Ukrayna işgalinin Rusya'yı Ermenistan'ı barışı koruma görevlerinden uzaklaştırdığını kaydeden Paşinyan, "Ermenistan'ın güvenlik mimarisi yüzde 99.999 oranında Rusya'ya bağlıydı. Güvenlik konularında tek bir ortağa bağımlı olmak stratejik bir hatadır" dedi. 

2020'deki Dağlık Karabağ savaşının başlangıcından bu yana Rus askerleri, Azerbaycan ve Ermenistan güçleri arasında barış gücü olarak görev yapıyor ancak Paşinyan bu askerleri yükselen tansiyonu durdurmaya çalışmamakla suçladı. 

Ermenistan geleneksel olarak Kremlin ile güçlü bağlara sahip ve askeri destek için Kremlin'e başvuruyor. Ülke, Kremlin'in denizaşırı ülkelerdeki en büyük üslerinden birine ev sahipliği yapıyor.

Rusya'ya yeterli Ermeni desteği yok

Kremlin'in Ukrayna'daki savaşını eleştirmemeye özen gösterse ve Ermeni şirketleri Rus şirketlerinin Batı yaptırımlarını delmesine yardımcı olsa da bunun Rusya için yeterli olmadığını söyleyen Paşinyan,  "Rusya'da Ermenistan'ın yeterince Rusya yanlısı olduğunu düşünmüyorlar çünkü Ermenistan Ukrayna meselesinde onlara yeterince yardım etmiyor" dedi.

Paşinyan ayrıca Kremlin'in bölgeye olan ilgisini kaybettiğini ve bölgeden ayrılmayı planladığını söyledi. Kremlin, Ukrayna'ya konuşlandırmak üzere Ermenistan'dan askerlerini geri çekti.

Ermenistan bu yıl Rusya ile silah anlaşmalarını kesti ve Hindistan'dan daha fazla silah almaya başladı. Ayrıca Rusya'nın hakimiyetindeki CSTO güvenlik grubundan ayrılmak istediğini de ima etti.